Vijesti / Osijek

Država osječkom poduzetniku uskratila milijune iz EU zbog sumnji da vara, a sad mu ih mora sama dati jer to nije dokazala

Država osječkom poduzetniku uskratila milijune iz EU zbog sumnji da vara, a sad mu ih mora sama dati jer to nije dokazala

Zbog nezakonitog poništenja odluke o dodjeli 38,5 milijuna kuna potpora iz EU fonda za ruralni razvoj tvrtki Salami Aurea, povezanoj s osječkom grupacijom Žito u vlasništvu Marka Pipunića, Republika Hrvatska morat će, čini se, platiti odštetu.

Kako piše portal telegram.hr, riječ je o istom iznosu, dakle 38,5 milijuna kuna, koliko je trebala iznositi potpora na koju je Salami Aurea ostvarila pravo na natječaju Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Ministarstvo poljoprivrede (ministar Tihomir Jakovina, SDP) krajem 2015. godine tvrtki je odobrilo potporu, a ukinuta je 1. kolovoza 2016. kada je ministar poljoprivrede bio Davor Romić (Most). Tadašnji HDZ-ov ministar EU fondova i regionalnog razvoja Tomislav Tolušić pozivao je još u svibnju 2016. DORH da istraži dodjelu sredstava iz EU fondova, tvrdeći kako je novac Europske komisije svjesno i u dogovoru pronevjeren. Sumnjalo se da Pipunić preko povezanih tvrtki želi izvući što više novca, piše Telegram.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Afera je eskalirala sredinom 2016. Sada je donijeta presuda koja kaže potpuno suprotno – država je pogriješila kada je uskratila osječkom poduzetniku potpore. Cijelu analizu slučaja  koji je sada dobio sudski epilog pgoledajte na Telegramu.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!