Vijesti / Osijek

U Osijeku otvoren 5. Farm Show i državna natjecanja u oranju

U Osijeku otvoren 5. Farm Show i državna natjecanja u oranju

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je danas u Osijeku (na prostoru Sportske zračne luke Osijek-Čepin.) 5. Farm Show, 16. Natjecanje u oranju RH i 7. Natjecanje u oranju konjima RH.

Državno natjecanje orača svake godine budi sve veći interes kod poljoprivrednika, a na njemu prisustvuju najbolji orači hrvatskih županija, koji su svoje snage i vještine rukovanja traktorom i plugom već odmjerili sa na županijskim natjecanjima.

- Natjecanje u oranju je jedinstvena poljoprivredna manifestacija koja spaja poljoprivredu i gospodarstvo s turizmom, ali i tradicijskim vrijednostima ruralnih područja. Natjecanje u oranju konjima dokaz je da nismo zaboravili na našu tradiciju i naše konje, a tako prenosimo mladima dio naše povijesti kako se nekada oralo, rekao je ministar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na natjecanju u oranju sudjeluje 32 orača iz 16 županija u dvije kategorije: pluga premetnjaka i pluga ravnjaka. Pobjednici Državnog natjecanja ostvariti će pravo sudjelovanja na 66. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Sjedinjenim Američkim Državama. Na natjecanju u oranju konjima nastupa pet zaprega.

Potpredsjednik i ministar obišao je izložbeni prostor 5. Farm Show-a na kojem 31 tvrtka izlaže poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, te ostale proizvode i usluge za poljoprivredu.

- Veseli me vidjeti nove traktore na našim poljima koji su naši poljoprivrednici kupili sredstvima iz Programa ruralnog razvoja koji je ključan za daljnji razvoj hrvatske poljoprivrede. U zadnje dvije godine poljoprivrednici su kupili preko 500 novih traktora, a kroz Program ruralnog razvoja ugovorili smo preko 1000 projekata kojima se nabavlja nova mehanizacija. Poljoprivrednici, razvijajmo i dalje naše potencijale, pratite natječaje kako bi obnovili farme, plastenike, kupili mehanizaciju ili nove životinje, izjavio je Tomislav Tolušić.

SiB.hr
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!