Vijesti / Osijek

Uskoro Waldorfske skupine u Dječjim vrtićima Osijek

Uskoro Waldorfske skupine u Dječjim vrtićima Osijek

Grad Osijek potpisao Ugovor o stipendiranju za 4 (četiri) odgojiteljice zaposlene u "Dječji vrtić Osijek", krovne organizacije nad 26 osječkih vrtića, u svrhu pohađanja trogodišnjeg studija waldorfske pedagogije pri Institutu za waldorfsku pedagogiju u Zagrebu (www.iwp.hr).

Naime, ovo je velik uspjeh za vrtičko i predškolsko obrazovanje u Gradu Osijeku, budući da je obrazovanje kadra ključan korak u uvođenju jedne do dvije skupina s elementima Waldorfske pedagogije u Dječji vrtić Osijek. Na taj način će se ne samo proširiti odgojno-obrazovna ponuda i roditeljima omogućiti pravo izbora obrazovanja za svoje dijete (pluralizam u obrazovanju), koji je propisan vodećim međunarodnim strategijama i konvencijama u području obrazovanja, već i uvesti jedna nova pedagoška kvaliteta rada, pristupa, sadržaja i metodike.

Waldorfski pedagoški pristup je najrasporostranjeniji međunarodno priznati pedagoški program u svijetu, koji je sa svojom stogodišnjom tradicijom doživio veliku afirmaciju diljem svijeta (više tisuća vrtića i škola), donoseći bitne društvene promjene u zajednice. U mnogim zapadnim zemljama waldorfsko obrazovanje (osnovna i srednja škola) ima djelomičnu ili potpunu subvenciju ministarstava obrazovanja, što govori o reputaciji te pedagogije. Waldorfski pristup je još poznat kao "Škola za sutra", "Pedagogija zdravlja", "Pedagogija dijaloga" itd., a upravo najuspješniji obrazovni sustavi, poput onih u skandinavskim zemaljama (Finska, Norveška), velik broj elemenata i inspiracija preuzimaju iz Waldorfske pedagogije (cjeloviti pristup, epohalna nastava, kvalitativno praćenje djece, razvoj kreativnosti itd.).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naše susjedne zemlje poput Mađarske, koja ima 50-ak waldorfskih škola te Slovenije, koja ima waldorfsku školu u svakom većem gradu (5 škola), prednjače s obzirom na otvaranje vrata svjetskim obrazovnim tekovinama i uvođenjem odgojno-obrazovnih promjena. U Hrvatskoj postoje waldorfski vrtići u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Čakovcu, Samoboru i Varaždinu te dvije osnovne škole, zagrebačka i riječka.

Zanimljiv činjenični prilog, da je upravo osnivač waldorfske pedagogije, dr. Rudolf Steiner, rođen u Hrvatskoj (Donji Kraljevac) te da je poznat kao jedna od najutjecajnijih osoba 20.st.

"Iz svih tih razloga nam je drago što i naš grad Osijek doživljava pozitivne promjene i omogućava razvoj "Obrazovanja za sutra" u pravom smislu riječi. Članovi i roditelji udruge ISKRA waldorfska inicijativa su izuzetno zadovoljni do sada postignutim te napominju kako je suradnja s Gradom Osijekom i Dječji vrtić Osijek plod višegodišnjeg obostranog rada te ima zajamčenu dugoročnost, budući da su pregovori za pokretanje osnovnoškolskog waldorfskog programa već počeli," kažu u ISKRA waldorfskoj inicijativi iz Osijeka.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!