Vijesti / Osijek

Ravlić zapošljava 380 radnika, a nudi posao za još 50-ak, kojih nema

Ravlić zapošljava 380 radnika, a nudi posao za još 50-ak, kojih nema


Mesna industrija Ravlić d.o.o., jedan od najvećih proizvođača svježeg mesa i mesnih proizvoda u Hrvatskoj, posluje 58 godina, na lokaciji kod Petrijevaca ima jednu od najmodernijih i najreprezentativnijih klaonica u Hrvatskoj, izgrađenu po svim standardima EU.

Tu je locirana i mesoprerada, a vlastita prodajna mreža obuhvaća 50 mesnica u kojima se nudi svježe meso i više od 40 raznovrsnih trajnih i polutrajnih proizvoda, i to po cijeloj Hrvatskoj. Tvrtka u svom vlasništvu ima nekoliko tisuća grla junadi na kooperantskim farmama. Kao njeno sestrinsko poduzeće djeluje Agro Ravlić d.o.o., tvrtka koja se bavi uzgojem žitarica i drugih usjeva na 250 hektara poljoprivrednih površina. Trenutno Grupacija Ravlić zapošljava 380 radnika, a njihova poslovna filozofija je jamčiti kupcima da je meso koje kupuju kvalitetno, svježe i domaće te proizvedeno na siguran i moderan način.

Kako bi se izravno upoznao s poslovanjem jedne od najznačajnijih tvrtki na području Osječko-baranjske županije danas, 12. srpnja 2018. godine, župan Ivan Anušić sa suradnicima posjetio je MI Ravlić gdje su ih primili Zlatko i Mario Ravlić te izvršni direktor Zoran Debeljak.

Nakon predstavljanja dosadašnjeg rada najveća pozornost posvećena je temama koje trenutno opterećuju poslovanje ove mesne industrije. Naglašen je tako problem kapitalne investicije u preradi mesa, vrijedne više od 12 milijuna kuna, koji je „na čekanju“ zbog nemogućnosti osiguranja sredstva kroz Program ruralnog razvoja i fondove Europske unije. Kako je rekao Mario Ravlić, tvrtka je u zadnjih 10 godina investirala više od 150 milijuna kuna u zgradu i postrojenja, no za nove veće investicije postoje prepreke koje čitav sektor klaoničke industrije u Hrvatskoj dovode u zabrinjavajuću situaciju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

MI Ravlić je jedna od najkvalitetnijih tvrtki na području Županije, a bavi se poslom kojim se i u budućnosti trebaju baviti tvrtke s našeg područja, proizvodnjom hrane. Razgovarali smo o problemima koji postoje u investicijama i korištenju fondova EU, o čemu ću informirati Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a o problemima u korištenju mjera Programa ruralnog razvoja raspravljat ćemo i na sljedećoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Očito u aktualnom financijskom razdoblju nije dobro ispregovarano korištenje fondova, pa se to treba promijeniti u izradi nove financijske perspektive. Naravno, kroz određene poticaje i mjere pomoći će i Županija – rekao je župan nakon sastanka.

Čelnici MI Ravlić očekuju potporu župana u rješavanju pitanja vodne naknade prilikom investicija, rješavanju administrativnih pitanja, izvoza svinja i junadi, uvoza mesa i drugih pitanja koja se izravno odražavaju na konkurentnost hrvatskih proizvođača poput ove tvrtke. Posebno je razmatrano pitanje nedostatka kadrova. Trenutno MI Ravlić potražuje 50-ak radnika, a rješenje su pokušali tražiti i odlukom da sa po 30.000 kuna sufinanciraju školovanje budućih mesara. Na žalost, u Obrtničkoj školi u Osijeku za mesare je odobrena kvota od samo sedam učenika, pa će se uz pomoć Županije pokušati osigurati upis više učenika.

Županija će također tražiti mogućnosti sufinanciranje prekvalifikacija nezaposlenih radnika za zanimanja koja treba mesna industrija, kao i druge oblike poticanja gospodarskog razvoja i jačanja konkurentnosti domaćih proizvođača. Zajedničkim aktivnostima tražit će se i rješenja kvalitetnijeg prometnog povezivanja grada Osijeka i sjedišta MI Ravlić.

SiB.hr
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!