Vijesti / Osijek

Osijek dobio suvremeni uređaj za očitavanje peludi

Osijek dobio suvremeni uređaj za očitavanje peludi

Uređaj za očitavanje koncentracije peludi postavljen je na krovu Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Kada, nakon probnoga rada, od iduće godine bude u punoj funkciji, alergičari će pomoću mobilnih aplikacija u svakom trenutku moći doznati kolika je koncentraciju peludi alergenih biljaka.

Uređaj je kupljen u sklopu prekograničnog EU projekta "RealForAll" čiji je nositelj novosadski Institut BioSense, a partneri s hrvatske strane Grad Osijek i Odjel za matematiku osječkoga Sveučilišta. Vrijedan je milijun 200 tisuća kuna, a u cijelosti je financiran EU sredstvima.

Predstavljajući uređaj, zamjenica osječkoga gradonačelnika Žana Gamoš rekla je da riječ o vrhunskoj svjetskoj tehnologiji te da Osijek uređaj dobiva prvi u Hrvatskoj, a zajedno s Novim Sadom, među rijetkim je gradovima koji će ga imati u ovom dijelu Europe. Istaknula je da je osnovna prednost u odnosu na druge uređaje to što će podaci o koncentraciji peludi biti dostupni u stvarnom vremenu jer će se građani, zahvaljujući web platformi odnosno mobilnim aplikacijama, u svakom trenutku moći informirati o koncentraciji alergenih biljaka. To će, kaže, uvelike pridonijeti poboljšanju kvalitete života 15 do 20% građana koji imaju alergijskih problema.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Branko Sikoparija s Insituta BioSense rekao je da će se u idućoj fazi projekta raditi na optimalizaciji i kalibraciji algoritama za identifikaciju peludnih zrna te peludi breze, trava i ambrozije koje najčešće uzrokuju alergiju, a pročelnik Odjela za matematiku Kristijan Sabo izjavio je da će odjel izraditi prognostički model za kratkoročno i dugoročno predviđanje koncentracije peludi.

Tekst: Radio Osijek
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!