Vijesti / Osijek

Osječani dobivaju nove kante za plastiku i biootpad, ali i tri nova reciklažna dvorišta

Osječani dobivaju nove kante za plastiku i biootpad, ali i tri nova reciklažna dvorišta

Građani Osijeka dobit će ukupno 31600 novih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, točnije za plastiku i biootpad. Planiraju se i nova reciklažna dvorišta i to u Retfali, Gornjem i Donjem gradu, najavljuju u Unikomu i gradskoj upravi.

Grad Osijek prijavio je još tri projekta u svrhu daljnjeg poboljšanja gospodarenja otpadom i u to planira uložiti oko 18 milijuna kuna, izvijestili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare u osječkoj Gradskoj upravi.

Stručna suradnica iz gradskog Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Sonja Kovač kazala je kako se grad uspješno prijavio na tri Javna poziva Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva za zaštitu okoliša i energetike – prijave sufinanciranja izgradnje reciklažnih dvorišta, nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada i edukaciju u gospodarenju otpadom”

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema njezinim riječima, Gradska uprava je prošlog tjedna zaprimila odobrenje Fonda za zaštitu okoliša za nabavku 31.600 spremnika za prikupljanje otpada od čega je 15.500 za plastiku i 16.100 za biootpad, a što će se s 85 posto iznosa sufinancirati iz Operativnog programa „Koherentnost i kohezija”, a ostalih 15 posto iz gradskog proračuna. Za ovaj poziv na području cijele Hrvatske predviđeno je više od 200 milijuna kuna, od čega je Osijeku odobreno osam milijuna kuna.

„Kad je riječ o reciklažnim dvorištima, prijavili smo dva projekta za izgradnju reciklažnih dvorišta u gradskim četvrtima Retfala i Gornji grad. Prijavljeni iznos za ta dva dvorišta je 7,8 milijuna kuna. renutno smo u drugom krugu provjere i očekujemo rezultate uskoro, a s trećim reciklažnim dvorištem koje bi trebalo biti u Donjem gradu trenutno rješavamo imovinsko pravne odnose i po uspješnom rješavanju toga nastavlja se sa prijavom", dodala je Kovač.

Direktor gradske komunalne tvrtke Unikom Davor Vić rekao je kako će Osječani uskoro uz plave posude za papir, koje već imaju, dobiti žutu posudu za plastiku, a svako će kućanstvo u dogledno vrijeme dobiti i plastičnu posudu za bio-razgradivi otpad.

Na novinarsko pitanje hoće će se mijenjati način naplate odvožnje otpada, Vić je rekao kako novi obračun kreće od 1. studenoga.

"Zahvaljujući tome što će svaka posuda za miješani komunalni otpad imati čip, znat će se koliko puta je iz kojeg kućanstva odvezen takav otpad. Netko će kantu iznijeti svakog tjedna, a netko možda samo dva puta mjesečno i na osnovu toga ćemo ispostavljati račune”, kazao je.

Dogradonačelnik Boris Piližota ocijenio je kako Osijek prednjači u aktivnostima vezanim za prikupljanje otpada te kako je prvi od većih gradova u Hrvatskoj koji je pred odobrenjem projekata za izgradnju novih reciklažnih dvorišta nabavu novih spremnika za otpad.

SiB.hr/lider.media
FOTO: Krunoslav Petric/PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!