Vijesti / Osijek

Započela izgradnja Poduzetničkog inkubatora i akceleratora u Antunovcu

Započela izgradnja Poduzetničkog inkubatora i akceleratora u Antunovcu

U Gospodarskoj zoni Antunovcu danas su (06. srpnja) kamen temeljac za izgradnju Poduzetničkog inkubatora i akceleratora položili pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski i direktorica Razvojne agencije RODA iz Antunovca.

Projekt „Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac KK.03.1.2.01.0012.“ odobren je u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, a Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac osmišljen je s ciljem jačanja poduzetničkog okruženja u Općini Antunovac sa širim područjem te jačanjem regionalne konkurentnosti kroz poboljšanje dostupnosti poduzetničko-poslovne infrastrukture malim i srednjim poduzetnicima.

-Simbolično je da je ovaj projekt započeo kad je ministar Darko Horvat bio ministar poduzetništva i obrta, danas kada je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta polažemo kamen temeljac za izgradnju Poduzetničkog inkubatora i akceleratora. Ministarstvo ima ulogu da kreira programe i projekte takve koji će činiti najbolje što jedinicama lokalne samouprave i poduzetnicima treba. Prije svega čestitam Općini Antunovac koja je uspjela napisati ovako kvalitetan i opsežan projekt, a ministar je obećao i zadao si je kao zadatak da ćemo u ovom mandatu učiniti projekte i prijavu projekata koliko je moguće jednostavnijima – rekla je Ana Mandec nakon polaganja kamena temeljca u Gospodarskoj zoni Antunovac.

Nositelj projekta je Općina Antunovac, a partner na projektu je Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA d.o.o.. Ukupna vrijednost projekta je 21.402.869,68 kuna od čega su bespovratna sredstva čak 19.698.872,28 kuna, odnosno 93,4% ukupnog iznosa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

-Za Općinu i za njene mještane ovo znači puno jer otvaramo nove mogućnosti, prvenstveno zapošljavanja ljudi. Želja nam je dovesti što više investitora malog i srednjeg poduzetništva jer im možemo pružiti mogućnosti rasta i razvoja njihovih tvrtki. U novom djelu zone, gdje još uvijek gradimo infrastrukturu investitorima smo prodali sve parcele pa imamo 24 investitora – rekao je Davor Tubanjski, načelnik Općine Antunovac.

PXL 060718 21256217

Cilj ovog projekta je izgradnja poduzetničkog inkubatora i akceleratora za podršku razvoju poduzetništva na području Općine Antunovac i Osječko-baranjske županije kao i stvaranje mreže partnera i suradnika poduzetničkih potpornih agencija, znanstveno-obrazovne ustanove i ostalih potpornih institucija poduzetništvu.

-Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac veličine je 3200 kvadratnih metara i upravo smo na početku njegove izgradnje. Imat će 35 prostorno-funkcionalnih sredina te je planiran i smještaj dvije poduzetničke potporne institucije koje su vrlo bitne da bi generirali nove mlade poduzetnike početnike i pomogli u razvoju već postojećih poduzetnika. Prvenstveno je projekt osmišljen kao generator razvoj malog i srednjeg poduzetništva na širem području - rekla je Nataša Tramišak, direktorica Razvojne agencije RODA iz Antunovca.

PIA će pružati usluge najma poslovnog prostora i ostalih usluga PPI za 21 malog ili srednjeg poduzetnika koji posluju duže od 3 godine kao i za 12 novoosnovanih poduzetnika. Pružanje usluga uključuje usluge novih tehnologija, inovativne usluge virtualnog asistenta i inkubatora poslovnih ideja te aditivne tehnologije 3D printera, sve s ciljem promocije poduzetništva, ali i inkubatora i akceleratora.

-Koliko je ovaj projekt važan za Općinu Antunovac govori i podataka da projekt Poduzetničkog inkubatora i akceleratora vrijedi kao gotovo 5 godišnjih izvornih proračuna Općine. Zato uvijek napominjem koliko su važna sredstva Europske unije koja su nam na raspolaganju. Iako Općina sufinancira projekt, bez pomoći naših ministarstava te europskog novca ne bi ga mogli ostvariti. S druge strane imate općinsko vodstvo koje stvara pozitivnu poduzetničku klimu i Gospodarska zona je puna i zapošljava stotine ljudi. Bitno je napomenuti kako će ovaj objekt u budućnosti stvarati nove gospodarstvenike, nove ideje i projekte i sve ono što trebamo u ovom djelu Hrvatske. Drago mi je da mogu u ulozi župana nastaviti ovaj projekt čiju smo realizaciju započeli dok sam bio načelnik Općine Antunovac- rekao je župan Anušić.

Projektom predviđeni završetak radova na Poduzetničkom inkubatoru i akceleratoru u Antunovcu je u kolovozu 2019. godine, no sudeći prema radovima koji su već započeli, može se očekivati i ranije.

SiB.hr
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

 


Izdvojeno

Reci što misliš!