Vijesti / Osijek

Bikeri educirali i darivali bicikliste na promenadi

Bikeri educirali i darivali bicikliste na promenadi

U okviru projekta PU Osječko baranjske “Biciklirajmo biciklističkom” i „Trijezni vozač“ projekt MK Veterani Croatia,  25. lipnja 2018. godine u Osijeku, na Promenadi kod spomenika Picassa u vremenu od 17:00 do 18:30 sati službenici Odjela prevencije i članovi 5.Podružnice Istočna Hrvatska MKVC provodili su preventivnu akciju informiranja građana o elementima sigurne vožnje bicikla.

Na promenadi su dijeljeni informativni letci, kompleti biciklističkih svjetala, bidoni, reflektirajuči prsluci i poklon bonovi koje je osigurao “Bike&moto centar Škos” Ujedno su građani imali priliku isprobati i svima poznate “Pijane naočale”. U navedeni projekt uključili su se i članovi Udruge SRK „Baraber“ iz Belišća koji su svojim savjetima i iskustvom građanima približili biciklizam kao šport.

e1c392a15c84d5ed827c19025db20b40.jpg

“Poznato je da je Osijek grad biciklista i bicikliranja sa planski razvijenom mrežom biciklističkih staza te se svakodnevno može vidjet veliki broj biciklista na cestama kao i na biciklističkim stazama diljem Grada. Unatoč popularizaciji bicikliranja u Gradu na Dravi sigurnost biciklista još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini. Biciklisti i dalje stradavaju na našim prometnicama bilo svojom krivnjom ili krivnjom drugih sudionika u prometu. Naglasak stavljamo na samozaštitno ponašanja, odnosno na povećanu svjesnost biciklista o rizicima prometovanja na kolnicima ali i na biciklističkim stazama. Danas nije rijetkost da dođe do sudara između biciklista na biciklističkoj stazi ili naleta bicikla na pješaka. Najčešći prekršaji koje počine biciklisti su vezani uz nepoštivanje obaveze kretanja biciklističkom stazom kada je ona dostupna i kretanje pješačkom stazom čime biciklisti direktno narušavaju svoji sigurnost kao i sigurnost pješaka. Svakako bi trebalo naglasiti već uobičajeno visoki postotak zastupljenosti počinjenih prekršaja vezanih uz prekoračenje konzumacije alkoholnih pića, odnosno vožnje bicikla pod utjecajem alkohola, pogotovo u dane vikenda. Ovakve preventivne aktivnosti su rezultat dugogodišnje suradnje Odjela prevencije i g. Vrselje te predstavljaju uzor kvalitetnog partnerskog odnosa od kojeg zajednica ima isključivu i najveću korist.”, ističe policijski inspektor Ivan Pakšić, voditelj projekta Odjela prevencije, Policijske uprave Osječko-baranjske.

416741af346b668c3a905a72bfff78bb.jpg

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Cilj ove akcije je bilo upozoriti bicikliste na rizike prometovanja biciklima po kolnicima i biciklističkim stazama kao i poštivanje sigurnosnih savjeta policijskih službenika o korištenju bicikla kao alternativnog prijevoznog sredstva, te se ujedno zahvaljujemo Bike&moto centru Škos na poklonima koje smo uručili biciklistima na samom projektu  kao i članovima „Baraber“ iz Belišća  na sudjelovanju u samom projektu“, navodi Božidar Vrselja, dopredsjednik 5.Podružnice Istočna Hrvatska MKVC.

Tekst, slika: Sonja Srša

 


Izdvojeno

Reci što misliš!