Vijesti / Osijek

Mirisima, okusima i tradicijom Bavarcima je predstavljena OBŽ kao cjelogodišnja destinacija kontinentalnog turizma

Mirisima, okusima i tradicijom Bavarcima je predstavljena OBŽ kao cjelogodišnja destinacija kontinentalnog turizma

Pred više od 300 uzvanika iz političkog, gospodarskog i kulturnog života te najznačajnijim predstavnicima turističkih agencija Bavarske, 18.-tog lipnja u Munchenu, svoje je turističke potencijale predstavila Osječko-baranjska županija.

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Bavarskoj svake godine organizira svečanu proslavu Dana državnosti Republike Hrvatske gdje tradiciju i turističku ponudu predstavljaju drugi hrvatski gradovi i županije.

- Doživljaj Slavonije i Baranje koji će s ovogodišnjeg predstavljanja naši gosti ponijeti kući nadmašio je sve dosad predstavljene destinacije. Posjetitelji, i što je još važnije turistički predstavnici, oduševljeni su bogatom i raznovrsnom turističkom ponudom Osječko-baranjske županije koja im je ovdje predstavljena – rekao je Petar Uzorinac, generalni konzul RH u Bavarskoj koji posljednjih godina organizira ove manifestacije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bavarska je najbogatija republika u saveznoj državi Njemačkoj s ekonomijom koja je među 15 najuspješnijih u svijetu čemu zasigurno doprinosi i turizam kao gospodarska grana. Njemački su turisti česti gosti hrvatskih destinacija, rekao je na predstavljanju Osječko-baranjske županije Georg Eisenreich, ministar za digitalno, medije i Europu i izaslanik premijera bavarske Vlade Marcusa Soedera i dodao kako je iznenađen širokom lepezom turističke ponude koja može zadovoljiti apetite i najzahtjevnijih bavarskih turista.

bavarska 2

Gosti su tako mogli uživati u bogatoj gastro ponudi specijaliteta Slavonije i Baranje poput kulena, sireva i drugih izvornih delicija, najboljim vinima istočne Hrvatske, zaštićenom slavonskom medu i drugim autohtonim proizvodima. Bavarce su posebno oduševile rukotvorine poput licitarskih srca, baranjskih kuća i tambura te na svjetskoj razini zaštićen slavonski zlatovez.
Uz kulturno-umjetnički program KUD-a „I. K. Adamović“ iz Čepina, premijerno je prikazan i promotivni turistički film Osječko-baranjske županije koji je u svega nekoliko minuta sažeo bogatu ponudu gastro, eno, avanturističkog, zdravstvenog, kulturnog, lovnog i svih drugih segmenata turizma kojima se mogu podičiti Slavonija i Baranja.

Upravo je to prije nekoliko godina prepoznao vlasnik njemačkog tour operatora I.D. Riva Tours specijaliziranog isključivo za promoviranje turizma u Hrvatskoj Selimir Ognjenović koji godišnje u Hrvatsku dovede oko 80 tisuća Bavaraca.

- Ovo ovdje, danas u Munchenu je Slavonija i Baranja! To je posebni kutak Hrvatske koji ima potencijala i drago mi je da su to danas brojni gosti mogli vidjeti, osjetiti, kušati i čuti. U posljednje dvije godine moja agencija bilježi pozitivne brojke kad je u pitanju turizam na kontinentu, no kada vi gostima uživo predočite sve ljepote koje se nude u kontinentalnoj Hrvatskoj i već danas dobije povratnu informaciju kako gosti upravo Slavoniju i Baranju vide već kao svoju ovogodišnju destinaciju za odmor, onda možemo reći da smo na dobrom putu. Drago mi je da vodstvo Osječko-baranjske županije prepoznaje potencijal njemačkih turista koji se sve više okreću kontinentu. Dogovorili smo dolazak bavarske televizije u rujnu u Slavoniju, a planiraju proći cijelu Slavoniju na biciklima. Stvaranje i ideje su nešto što pokreće destinacije- rekao je Ognjenović.

Pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije Tatjana Roth naglasila je da je Njemačka jedno od naših najvećih emitivnih tržišta, a prvo što trebamo napraviti jest povećati našu vidljivost.

- To radimo upravo kroz ovakva predstavljanja i prikazivanja kroz film kojeg smo snimili. Prioritet su nam marketing i promidžba te usustavljenje ponude tako da možemo upravljati turizmom. Osječko-baranjska županija turistu može ponuditi zaista jednu gostoljubivost koju samo naši ljudi imaju u takvom prirodnom okruženju koji se pronalazi rijetko gdje u svijetu. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva su naša velika snaga. Nekoliko pojedinaca koji su imali viziju i hrabrosti krenuti u taj posao su nam podrška da sada sve uvežemo i napredujemo - rekla je pročelnica Roth.

Osječko-baranjska županija velikim koracima kreće u kontinentalni turizam te ima namjeru preuzeti primat u tom području na razini Hrvatske.

- Nismo bez razloga odabrali upravo München i Bavarsku za prvo predstavljanje ovakvog tipa. Bavarska je najbogatija savezna država Njemačke, a Bavarci su inače skloni dolasku u Hrvatsku na ljetovanje. Sada nudimo mogućnost da dođu i na kontinent. Turistička zajednica Osječko-baranjske županije se i dalje bavi svojim poslovima, ali mi želimo brže i jače raditi na tom području i upravo zato smo oformili Upravni odjel za kontinentalni turizam kako bismo mogli riješiti probleme koje turistička zajednica zbog određenih pravnih regulativa ne može. Zato je ključno da njihova suradnja bude uvezana. S ministrom turizma i direktorom Hrvatske turističke zajednice otvorio sam ozbiljnu komunikaciju ne tu temu od koje se nadam da ćemo svi biti zadovoljni sa zaključcima - rekao je župan Ivan Anušić.

Od Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma očekujemo da nas se stavi u jednakopravan položaj kao sve druge turističke zajednice i destinacije koje se nalaze na našoj obali, rekao je Anušić te dodao kako se određeni zakoni zbog toga moraju mijenjati tako da se prilagode kriteriji za pojedine grane turizma. Potrebno je naći model da se određene zakonske regulative prilagode kontinentalnom turizmu te da se strateški sagleda da i kontinent može biti atraktivna i cjelogodišnja turistička destinacija, jer gostiju, ako je suditi po interesu bavarskih turista – neće nedostajati.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!