Vijesti / Osijek

Besplatne kastracije pasa pod skrbništvom osoba slabijeg imovinskog stanja

Besplatne kastracije pasa pod skrbništvom osoba slabijeg imovinskog stanja

Koristeći mehanizme koje omogućuje novi Zakon o zaštiti životinja već 42 grada uvrstilo je u svoje Odluke obavezu trajne sterilizacije koja će direktno utjecati na smanjenja broja napuštenih životinja.

Obzirom da grad Osijek ima jednako veliki problem s napuštenim životinjama, Udruga Pobjede koja vodi osječki Azil za pse u nadi kako će po uzoru na druge gradove i Grad Osijek  propisati trajnu sterilizaciju, predstavila je projekt “Solidarnost je temelj!”. Cilj projekta je osigurati financijska sredstva za kastracije pasa pod skrbništvom osoba slabijeg imovinskog stanja koji nisu u mogućnosti sami djelovati preventivno na smanjenju broja napuštenih pasa i neželjenih štenaca u gradu Osijeku.

Projekt koji je započeo 1. lipnja ove godine financirat će najvećim dijelom tvrtka Unikom d.o.o., a trajat će dok se ne utroše sredstva namijenjena za provedbu projekta. Projektom predviđene kastracije obavljat će Veterinarska ambulanta Fury (Sunčana 22) s kojom Udruga ima dugogodišnju suradnju i koja je za potrebe ovoga projekta značajno snizila cijene svojih usluga. Udruga Pobjede poziva sve sugrađanke i sugrađane slabijeg imovinskog statusa da se prijave kako bi iskoristili mogućnost besplatne trajne sterilizacije svog psa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Obrazac za prijavu za sudjelovanje u projektu nalazi se na web stranici Udruge Pobjede www.pobjede.hr, ali i mobilnoj aplikaciji Azil Osijek.

“Podsjetimo, zbog bezbrojnih slučajeva napuštanja i zlostavljanja životinja u Hrvatskoj, trajna sterilizacija jedini je i učinkovit način smanjenja broja napuštenih životinja. Trenutno je u Osječko-baranjskoj županiji u Lysacanu (službeni upisnik podataka o mikročipiranim pasa koji vodi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske) upisano 179.500 pasa i posljednjih 5 godina bilježi se trend rasta broja pasa, a samo jedna ženka i mužjak te njihovi štenci na svijet u 6 godina mogu donijeti 67.000 pasa pa dolazimo do zaključka kako je prevencija u vidu trajne sterilizacije jedino humano i održivo rješenje ako želimo smanjiti broj napuštenih pasa”, zaključuju iz Udruge te pozivaju sugrađane/ke slabijeg imovinskog statusa da se odazovu pozivu na besplatne trajne sterilizacije njihovih pasa.

Zbog svega dosad navedenog u veljači ove godine Udruga Pobjede pokrenula je nacionalnu medijsku kampanju “Ili žmiriš ili si za kastraciju” u suradnji sa udrugama za zaštitu životinja na području cijele Hrvatske koja je imala za svrhu edukaciju i informiranje javnosti o nužnosti kastracije za dobrobit životinja, ali i društvo kao cjeline. Navode kako je rezultat ove kampanje bio i povećan broj upita za besplatne kastracije.

“Ovim projektom doprinijet ćemo smanjenom broju napuštenih pasa, promociji odgovornog skrbništva, a posredno ova će akcija donijeti i uštedu i proračunu grada Osijeka koji neće izdvajati dodatna sredstva za zbrinjavanje napuštenih životinja” poručuju iz Udruge.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!