Vijesti / Osijek

Na osječkom FERIT-u demonstiran self-parking Audija A7

Na osječkom FERIT-u demonstiran self-parking Audija A7

Audi A7 bez vozača, jučer je na području osječkog Kampusa vozio znatiželjne putnike. U „ruke“ tehnike prepustili su se i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. Prezentacija takozvane autonomne vožnje predstavljena je ispred Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija i Instituta RT-RK, a u sklopu Dan otvorenih vrata Instituta, tvrtke koja u Osijeku zapošljava 85 inženjera, od kojih je većina nekadašnjih studenata FERIT-a.

Upravo se u RT-RK Institutu razvija program za automobilsku industriju pa su tako danas svi zainteresirani mogli vidjeti demonstraciju autonomne vožnje testnog automobila Audi A7. Uz pomoć mobilne aplikacije i bez vozača u vozilu, posjetitelji su mogli vidjeti kako u realnim uvjetima funkcionira Audijeva vizija autonomne vožnje, razvijena upravo u osječkom Institutu.

Zvonimir Kaprocki, direktor ureda RT-RK u Osijeku, s ponosom ističe kako se upravo u našem gradu razvijaju najveća tehnološka dostignuća.

- Jedna od naših tehnologija je i prototip Audija A7, autonomnog vozila. Ono što bih posebno istaknuo je da dok osječki tim ne da "zeleno svjetlo", Audi ne može pustiti software u realno testiranje, a niti u proizvodnju- rekao je Kaprocki.

Cilj manifestacije otvorenih dana Instituta je približiti dosadašnjim kao i potencijalnim studentima FERIT-a tehnologije kojima se tvrtka bavi.

PXL 290518 20795819

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Institut RT-RK trenutno zapošljava više od 1 000 inženjera koji se bave pružanjem usluga razvoja programa i ponudom vlastitih programskih rješenja u području sustava za rad u stvarnom vremenu, s fokusom na području software-a za automobilsku industriju, multimediju i komunikacije. Sjedište tvrtke je u Novom Sadu, a svoje urede imaju u Beogradu, Banja Luci, Munchenu i Osijeku.

Zbog izvrsne suradnje s osječkim FERIT-om odlučili su dio poslovanja od 2015. godine voditi i u Osijeku.

- Sada naša suradnja ide i u smjeru nastave, i istraživačkih projekata i stipendiranja. U zadnje tri godine kroz naš je program prošlo 92 stipendista, od kojih je 51 zaposlen u našoj tvrtki, a ostatak je još uvijek u programu, a i njih čeka siguran posao nakon fakulteta, ako budu htjeli ostati i raditi u našoj firmi- pojašnjava Kaprocki.

Tvrtka je do sada u program stipendiranja uložila više od dva milijuna kuna, a svake godine fond za stipendiranje iznosi oko 700 000 kuna jer je stipendiranje studenata bilo i ostalo jedan od važnijih ciljeva pri osnivanju tvrtke. Namjera im je studente zainteresirane za usavršavanje u područjima rada tvrtke na taj način što bolje pripremimo za buduće zaposlenje.

VIDEO:

- Iznenađen sam kvalitetom poslovanja ova tvrtke i vrhunskim tehnološkim dostignućima koje razvijaju. Hi-Tech tehnologija svjetske razine upravo pokazuje potencijal našeg FERIT-a jer su svi zaposlenici RT-RK Instituta u osječkom uredu bivši studenti tog fakulteta. Više od pola zaposlenih su njihovi stipendisti, a prosjek godina im je ispod 30 s prosječnom plaćom od 7 i pol tisuća kuna. Upravo je ova tvrtka primjer zdravog i kvalitetnog poslodavca koji je prepoznao nevjerojatne potencijale koje imamo u Osječko-baranjskoj županiji i iskoristio ih na dobrobit svih uključenih u njihove projekte – rekao je župan Anušić.

Anušić je istaknuo kako Županija stoji na raspolaganju ovoj, kao i svim tvrtkama koje žele doći u Osječko-baranjsku županiji te u suradnji s našim Sveučilištem razvijati nove tehnologije.

Svojim radom RT-RK Institut pokazuje kako nastoji zadržati kvalitetan radni kadar u gradu Osijeku, čime će doprinijeti održivom gospodarskom razvoju samog grada, županije i cijele Republike Hrvatske.

SiB.hr
FOTO i VIDEO: Dubravka Petric/PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!