Vijesti / Osijek

Projekt ''Živjeti zdravo'' jer – zdravlje nema alternativu!

Projekt ''Živjeti zdravo'' jer – zdravlje nema alternativu!

Organiziranjem aktivnosti za građane „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“ u subotu je u Osijeku počelo provođenje Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ (sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda), čiji je nositelj Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a provodi se u partnerstvu s 21 županijskim zavodom za javno zdravstvo.

Predstavljanje Programa održano je jučer, 14. svibnja 2018. godine, u sklopu 19. Županijske konferencije „Živjeti zdravo u Osječko-baranjskoj županiji“ koju je, kao i ostale aktivnosti, koordinirao Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

- Zdravlje nema alternativu, a u današnje vrijeme ono je u cijelom svijetu ugroženo novim tehnologijama, načinom i vrstama hrane koju konzumiramo. Jednostavno, sa svih strana imamo ugroze našeg zdravlja, pa su ovakve konferencije bitne, osobito zbog djece koju od osnovne škole treba učiti što je zdravo, navikavati ih na zdrave i pravilne aktivnosti, osobito tjelesnu aktivnost i aktivnost koja je najjednostavnija i može se primjenjivati u svakoj dobi, a to je hodanje. Osječko-baranjska županija podržava ove projekte, ali sami radimo projekte koji se tiču zdravog života, kao i edukacije kako bi upravo najmlađe poučili kako zdravo živjeti - rekao je župan Ivan Anušić na otvaranju Konferencije.

Cilj konferencije je predstavljanje programa kroz koji bi se trebao dati doprinos smanjenju negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te stvoriti okruženja u kojima je svim osobama u Republici Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvalitete života, kao i prikazati primjere dobre prakse u promicanju zdravlja Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, a kako bi provedba projektnih aktivnosti proizašlih iz Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ bila što sveobuhvatnija, učinkovitija i održivija. Koordinator projekta za Osječko-baranjsku županiju je dr. Nikola Kraljik.

Voditeljica Službe za promicanje zdravlja i referentnog centra Ministarstva zdravstva, ujedno i voditeljica projekta dr. Sanja Musić Milanović rekla je da je „zdravlje nešto što uglavnom svi dobijemo na dar, no većina nas nije toga svjesna i prilično ga narušavamo sve do trenutka dok ga ne izgubimo. Među ostalim, preko ovog projekta u Osječko-baranjsku županiju se ulažu sredstva za uređenje jedne hodačke staze od četiri kilometra, gdje će volonter hodač na isto mjesto u isto vrijeme svakoga tjedna čekati spreman i izgovora više nema da se krene hodati“.

Prve dvije aktivnosti projekta u Osječko-baranjskoj županiji su već održani događaji "Hodanjem do zdravlja" i "Volonteri u parku", a europskim sredstvima uredit će se park u kojem će volonteri čekati djecu i biti s njima dok roditelji obavljaju druge aktivnosti. Financirat će se i nabava poligona za tjelesni odgoj jer velika većina škola u županiji nema odgovarajuće uvjete za provođenje nastave iz tjelesne i zdravstvene kulture.

- Ovim projektom, osim što educiramo, mi činimo dostupnim to što govorimo. Do sada su u Osječko-baranjsku županiju došla četiri poligona u četiri matične osnovne škole, a do 2020. godine sve će područne škole dobiti uvjete za tjelovježbu kako bi mogle provoditi kurikulum obavezna tri sata tjelesnog odgoja u nižim razredima osnovne škole – rekla je Musić Milanović te dodala da je Projekt vrijedan 31 milijun kuna (85 posto bespovratna sredstva ESF-a), a prošle godine proglašen je jednim od dva primjera dobre prakse u Europskoj uniji među svim zemljama članicama. Podijeljen je u pet osnovnih komponenti - zdravstveno obrazovanje, hodanjem do zdravlja, prehrana i zdravlje, tvrtka - prijatelj zdravlja i volonteri u praksi.

SiB.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!