Vijesti / Osijek

Kreće modernizacija tramvajske pruge i ispravljačkih stanica, nakon toga stižu novi tramvaji

Kreće modernizacija tramvajske pruge i ispravljačkih stanica, nakon toga stižu novi tramvaji

Govoreći o ključnim aspektima projekta “Modernizacija tramvajske infrastrukture na produčju grada Osijeka” direktor GPP-a, Mario Šapina dao je naslutiti kako će građani u narednih nekoliko godina svjedočiti investicijama u osječki gradski prijevoz koje su u najmanju ruku revolucionarne kao i one kada je 1926. Osijek među prvima u istočnoj Europi dobio električni tramvajski prijevoz.

Šapina je precizno objasnio da je riječ o modernizaciji dvije postojeće ispravljačke stanice, te izgradnji još jedne nove ispravljačke stanice na križanju Mlinske i Strossmayerove ulice, potom o modernizaciji kompletne podzemne kabelske mreže, te modernizaciji po 9,5 kilometara gornje kontaktne mreže i tramvajske pruge. I u konačnici, iz sredstava projekta bit će modernizirana i 23 tramvajska stajališta.

Projekt modernizacije, objasnio je direktor GPP-a, samo je jedna komponenta unutar mnogo većeg projekta totalnog preporoda javnog gradskog prijevoza u Osijeku, a na kojemu stručni tim gradskog prijevoznika radi već više od dvije godine koncentrirajući se na raspoložive programe i sredstva iz EU fondova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upravo ovih dana imat ćemo i rezultate natječaja za nabavku novih 12 autobusa koji će na osječkim ulicama biti do jeseni. A projekt modernizacije tramvajske infrastrukture o kojemu danas pričamo samo je konkretan uvod u mnogo širu priču koja podrazumijeva i nabavku 23 nova niskopodna tramvaja i ukupno 27 novih autobusa, pa poslije toga projektiranje i gradnju nove remize za po 40 tramvaja i autobusa i potom usavršavanje sustava prodaje prijevoznih karata – rekao je Šapina dodatno obrazlažući kako novi tramvaji zapravo i ne bi mogli prometovati postojećom prugom niti bi im odgovarao napon u postojećoj kontaktnoj mreži.

alk 9344

Cijeli projekt temelji se na Strategiji prometnog razvoja Hrvatske za period od 2017. do 2030. i, bez obzira na velika sredstva osigurana iz EU fondova, značajan će se dio investicije zatvarati i vlastitim sredstvima, odnosno novcem iz osječkog gradskog proračuna

Stoga je zamjenik gradonačelnika, Boris Piližota na konferenciji organiziranoj za predstavljanje projekta javnosti naglasio kako su tramvaji među temeljnim odrednicama osječkog urbaniteta i da će ovako značajna investicija iznova obilježiti Osijek kao jedan od gradova s najbolje uređenim gradskim prijevozom.

– Kad se osječkim ulicama provozao prvi električni tramvaj, onda je grad zapravo bio skupina međusobno udaljenih naselja koje je organizirani gradski prijevoz trajno povezao, te utjecao na rast i širenje naselja, odnosno na jačanje grada. Današnji projekt stvara preduvjete za novu etapu u razvoju Osijeka i uključivanje njegovih sadašnjih i budućih poslovinih zona u urbano tkivo iz kojega bi mogao izrastati neki novi grad – objasnio je Piližota.

DIONICE ZA MODERNIZACIJU

Najznačajniji zahvati bit će rađeni na pruzi i kontaktnoj mreži u ukupnoj dužini 9,5 km na sljedećim potezima:

    (1) od Trpimirove do Sakuntala parka

    (2) od Trga A. Starčevića do dvorca Pejačević

    (3) od Svilajske do kružnog toka na ulazu u Višnjevac

    (4) od Sakuntala parka, preko kolodvora do Đakovštine

    (5) Dunavska ulica, preko Đakovštine do Županijske

32104760 1828459037213235 721865538669641728 o

Modernizacija tramvajske infrastrukture u Osijeku projektirana je na način da zadovoljava sve sudionike u procesu svakodnevno osiguranog gradskog prijevoza. Sa stajališta putnika povećat će se sigurnost, pouzdanost, točnost i komfor usluge, pa će to u konačnici rezultirati povećanjem broja korisnika. Sa stajališta tvrtke Gradski prijevoz putnika modernizacija donosi temelje za racionalnije, efikasnije i rentabilnije ukupno poslovanje. A sa stajališta šire društvene zajednice, uz moderni gradski prijevoz, Osijek i Hrvatska značajno smanjuju negativnu emisiju CO2 što za posljedicu ima bolju kvalitetu života.

Direktor Šapina je, odogovarajući na pitanja iz publike, ustvrdio kako projekt kojega trenutno promovira spada u mali broj praktičnih primjera i konkretnih aktivnosti zahvaljujući kojima je Osijek trenutno hrvatski lider. U segmentu organiziranog gradskog prijevoza Osijek je to kroz povijest redovito dokazivao.

Izvor: cistracun.net

 


Izdvojeno

Reci što misliš!