Vijesti / Osijek

Promijeni perspektivu - postani mesar uz stipendiju od 30 tisuća kuna

Promijeni perspektivu - postani mesar uz stipendiju od 30 tisuća kuna

Jedna od vodećih mesnih industrija u Hrvatskoj koja zapošljava više od 350 djelatnika – Mesna industrija Ravlić d.o.o., u posljednje se vrijeme suočila s problemom pronalaska kvalificirane radne snage, konkretno mesara.



„U našim smo se maloprodajama već orijentirali na sektor trgovaca koje obučavamo da rade kao mesari u našim mesnicama, no u samoj proizvodnji je jako teško doći do radne snage koja ima iskustvo i znanje i koja želi raditi.“ – istaknula je Ivana Ravlić Devald, izvršna direktorica Mesne industrije Ravlić.

S obzirom na problem pronalaska kvalificirane radne snage, odlučili su pokrenuti projekt stipendiranja učenika koji se odluče školovati za mesare. Kroz projekt „Budi moj mesar“, kompanija nastoji pronaći buduće djelatnike koji će se u Obrtničkoj školi u Osijeku školovati za zanimanje mesar, te kod njih u proizvodnji odraditi praktični dio nastave kako bi stekli neophodna znanja, a po završetku školovanja, očekuje ih stalan posao u Mesnoj industriji Ravlić. Kako je riječ o deficitarnom zanimanju koje svake godine upiše iznimno mali broj učenika, Mesna industrija Ravlić nudi i stipendiju tijekom školovanja u iznosu 10.000 kuna godišnje, odnosno 30.000 kuna za tri godine školovanja koliko traje, kako bi dodatno potaknuli osnovnoškolce da odaberu ovo zvanje.

„Jako malo djece se na kraju osmog razreda odluči dalje školovati za zvanje mesar i tu imamo velikih poteškoća uopće upisati dovoljan broj djece kako bi zadržali taj smjer u Osijeku. Nadam se kako će ovaj poticaj od strane Mesne industrije Ravlić pridonijeti tome da se ove godine upiše barem naša kvota od 7 učenika u ovaj smjer.“ – rekla je ravnateljica Obrtničke škole Osijek prof. Maja Zorić, dodavši kako bi se, pokaže li se za time potreba, sljedećih godina povećale kvote za upis mesara kojih svakako treba na tržištu rada.

Učenici koji se odluče prihvatiti ponudu, najprije se moraju upisati u smjer mesar u Obrtničkoj školi Osijek, a potom se prijaviti za program stipendiranja u Mesnoj industriji Ravlić. Naravno, od njih se očekuje da svoje obaveze u školi i na praksi redovito izvršavaju, a po završetku srednje škole ponudit će im se stalan radni odnos u Mesnoj industriji Ravlić u kojem su obvezni ostati minimalno 3 godine, inače su dužni vratiti polovinu iznosa stipendije.

  

   


Izdvojeno

Reci što misliš!