Vijesti / Osijek

Osječki studenti medicine: ''Zašto nas tjerate iz Hrvatske?''

Osječki studenti medicine: ''Zašto nas tjerate iz Hrvatske?''

Na autobusnom kolodvoru u Osijeku prosvjed s porukom "Studentske diplome jednako vrijede" u podne je u obraćanju javnosti okupio studente osječkog Medicinskog fakulteta, jer diploma magistra medicinsko - laboratorijske dijagnostike nije upisana u Zakon o djelatnostima u zdravstvu.

U Osijeku je samo prošle akademske godine diplomu magistra medicinsko - laboratorijske dijagnostike steklo 46-ero studenata Medicinskog fakulteta, ističe čelnica inicijative Petra Medač. No, s diplomom studija koji postoji već petu godinu ne mogu do licence, a time niti ući na tržište rada. U bijelim kutama precrtanim crnim slovom X , sa flasterima na ustima - voditelji inicijative „Studentske diplome jednako vrijede”, studenti Medicinskog fakulteta u Osijeku i Radna skupina za pitanja definiranja djelatnosti magistara MLD-a navode kako je odgovor u ministarstvu zdravstva:

- Ministarstvo zdravstva, na čelu s ministrom Kujundžićem, nije ažuriralo nadležne zakone(Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o djelatnostima u zdravstvu) očigledno zato što ministar zastupa osobne interese malog broja svojih studenatana štetu ostalih studenata Medicinskog fakulteta u Osijeku - istaknula je, među ostalim, Medač.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Nekoliko stotina sadašnjih i budućih magistara medicinsko-laboratorijske dijagnostike s Medicinskog fakulteta u Osijeku su žrtve sustavne diskriminacije, neravnopravnosti radnog zakonodavstva, zbog sukoba interesa ministra Kujundžića, čime im se kršeUstavom zajamčena prava,kao i direktive i propisi Europske unije – rekao je Kristijan Šimičić.

PXL 040418 20201997

- Danas smo svjedoci kako nema dovoljno visokoobrazovanog laboratorijskog kadra, što za posljedicu ima zatvaranje laboratorija diljem Hrvatske: u Pločama, Murskom Središću, Prelogu, Donjem Kraljevcu, Čabru, Vrbovskom, Makarskoj, itd. što izravno najviše pogađa krajnje korisnike zdravstvenog sustava – pacijente. Pitamo se do kada ćemo biti žrtve političkog lobija manjine?!- rekla  je okupljenim novinarima Petra Medač.

- Apsurdno je da Republika Hrvatska jedina u Europskoj uniji ne priznaje diplome MLD-a(medicinsko laboratorijske dijagnostike). Istovremeno, Republika Hrvatska priznaje diplome MLD-a (medicinsko laboratorijske dijagnostike), ali samo ako su stečene u bilo kojoj zemlji Europske unije osim u Hrvatskoj., zaključio je Šimičić.

Tekst: Radio Osijek
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

 


Izdvojeno

Reci što misliš!