Vijesti / Osijek

Osječka tvrka razvila jastuk koji svira, prati san, a obložen je srebrom

Osječka tvrka razvila jastuk koji svira, prati san, a obložen je srebrom

Osječka firma Tekstil LIO d.o.o. osmislila je pametni jastuk. Spojem suvremene tehnologije - mobilne aplikacije i senzora ugrađenih u memory jastuk korisnici mogu pratiti kvalitetu svoga sna. Uz to jastuk omogućuje reprodukciju glazbe i binauralnih zvukova.



"U današnjem užurbanom i stresnom načinu života dobar i kvalitetan odmor svima nam je prijeko potreban.Kvalite tan san neophodan je za zdravlje, normalno funkcioniranje u životu i učinkovito izvršavanje dnevnih zadataka. Analiza i nadzor kvalitete sna je moguća uz pomoć najsuvremenije tehnologije. Putem mobilne aplikacije spojene sa senzorima ugrađenima u LIO pametni jastuk korisnici mogu pratiti postotak laganog sna, postotak dubokog sna (REM faza), imati ocjenu kvalitete sna i biti obaviješteni ako je došlo do hrkanja. Uz to, ovaj jastuk omogućuje reprodukciju glazbe konduktivnom tehnologijom - to znači da će zvuk čuti samo osoba kojoj je glava položena na jastuk, a zvuk se prenosi preko kosti lubanje. Osim glazbe, jastuk omogućava reprodukciju u aplikaciju ugrađenih binauralnih zvukova konduktivnom tehnologijom. Binauralni zvukovi stimuliraju mozak pomoću zvukova različitih frekvencija kako bi se postigla određena stanja svijesti i emotivna stanja a u ovom slučaju omogućavaju opuštanje, lakše zaspijevanje te lakši i mirniji san," kažu u Lio.

PXL 260318 20143253

Vrijeme trajanja reprodukcije glazbe, binauralnih zvukova može se odrediti putem tajmera u aplikaciji. Aplikacija također sadrži opciju alarma koji čuje samo korisnik jastuka, bez ometanja druge osobe, te također SOS tipku koje u slučaju medicinske hitnosti poziva unaprijed uneseni broj telefona.

Jastuk je prekriven Silverguard tkaninom koja sadrži ione srebra koji sprečavaju razvoj mikroorganizama i neugodnih mirisa na jastuku. Pametni jastuk će za tri tjedna ući u serijsku proizvodnju Tekstila LIO d.o.o. Cijena jastuka će biti 1 200 Kn.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

SiB.hr
Foto: Davor Javorović/Pixell

   

   


Izdvojeno

Reci što misliš!