Otvorena novouređena sala za invazivno liječenje boli KBC Osijek

Otvorena novouređena sala za invazivno liječenje boli KBC Osijek

PXL 020318 19910222

Zavod za liječenje boli, kao zaseban odjel Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, jedinstven je dio Kliničkog bolničkog centra Osijek, a izniman je i u razini zdravstva cijele Hrvatskoj. Međutim, primjena vrhunskog znanja liječnika i medicinskog osoblja te njihov pristup s punim uvažavanjem stanja pacijenata koji trpe kroničnu bol dijelom su ograničeni materijalnim i prostornim uvjetima.

Zavod, naime, djeluje u skučenim prostorima, a potrebna je modernizacija opreme, što se postupno čini. Značajan iskorak u povećanju kvalitete usluga ovog Zavoda danas, 2. ožujka 2018. godine, na simboličan način označili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ravnatelj KBC Osijek doc. dr. sc. Željko Zubčić, predstojnik Klinike i voditelj Zavoda za liječenje boli doc. prim. dr. sc. Ivan Radoš te njihovi suradnici – otvorili su novouređenu salu za invazivno liječenje boli. Naime, invazivno liječenje boli u KBC Osijek provodi od 2006. godine, no do sada se radilo u “posuđenim” prostorima kirurgije, pa su se događali i prekidi zahvata ili otkazivanja u hitnim slučajevima.

Ukupna vrijednost ulaganja u uređenje operacijske sale iznosi oko milijun kuna, od čega je Osječko-baranjska županije osigurala 500.000,00 kuna.

- Iako Osječko-baranjske županija nema osnivačka prava niti nadležnosti nad Kliničkim bolničkim centrom Osijek, to je najveća i najvažnija zdravstvena ustanova u Slavoniji i Baranji, pa dakako i našoj županije pa je za sve građane iznimno važna. Stoga izdvajanjem sredstava iz županijskog proračuna nastojimo pomoći u opremanju bolnice, a zapravo želimo omogućiti kvalitetnije liječenje svih pacijenata, u ovom slučaju pacijenata s kroničnom boli - rekao je župan Ivan Anušić.

PXL 020318 19910231

Kliničkom bolničkom centru Osijek od prosinca 2017. do veljače 2018. godine iz županijskog proračuna isplaćeno je ukupno 699.975,00 kuna, i to 500.000,00 kuna za salu Zavoda za liječenje boli, 199.975,00 kuna za troškove sanacije podova na trećem i četvrtom katu Odjela rodilišta pri Klinici za ginekologiju i opstetriciju, a u veljači 2017. godine 20.688,75 kuna za sufinanciranje nabave opreme prijemne ambulante i čekaonice za rad djece i adolescenata pri Zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju.

Ravnatelj KBC-a Željko Zubčić zahvalio je županu Anušiću na dobroj suradnji i financijskoj pomoći. Pohvalio je rad djelanika Zavoda naglasivši kako zdravstvene usluge koje pružaju u liječenju boli predstavljaju vrhunac u Republici Hrvatskoj. Dr. sc. Ivan Radoš potvrdio je veliki značaj uređenja i opremanja operacijske sale Zavoda za liječenje boli koji sada ima uvjete poput vrhunskih klinika u zapadnoj Europi te naglasio da liječnici Zavoda već obavljaju mnoge operacijske zahvate, od jednostavnijih do najsloženijih i najskupljih kao što je stimulacija krelježnične moždine. Inače, svakoga dana u Zavodu se provode invazivni zahvati nad 10-12 pacijenata, a liječnici prenose svoje znanje i iskustvo i liječnicima iz drugih bolnica koji dolaze u Osijek na edukaciju.

SiB.hr
FOTO: Dubravka Petrić/PIXSELL

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja