Vijesti / Osijek

Županija, Grad Osijek i tri ministarstva zajedno opremaju Centar za autizam

Županija, Grad Osijek i tri ministarstva zajedno opremaju Centar za autizam

Građevinski radovi na novoj zgradi Centra za autizam (punim nazivom Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Osijek) u Osijeku završavaju prije ugovorenih rokova, a u tijeku su unutarnji instalacijski radovi.

Međutim, da bi se objekt stavio u funkciju potrebno ga je opremiti, za što je potrebna suglasnost i financiranje svih pet sudionika ove investicije. Sporazum o suradnji u uspostavi Centra potpisali su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo zdravstva, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek, pa je jučer, 26. veljače 2018. godine, u sjedištu Županije održan radni sastanak predstavnika tri ministarstava, gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića i župana Ivana Anušića.


Zaključak nakon sastanka je optimističan te jamči ubrzani završetak izgradnje i opremanja Centra. Naime, iako sredstva za opremanje Centra nisu planirana u ovogodišnjim proračunima, svi sudionici sastanka potvrdili su spremnost i dobru volju za nastavak sudjelovanja u ovom projektu te obećali da će osigurati sredstva. U tom cilju narednih dana dogovarat će model financiranja i visinu udjela ministarstava, Grada i Županije. Prema sadašnjim procjenama za opremu Centra potrebno je osigurati oko šest milijuna kuna, a do sada je sveukupno za projektiranje, nadzor, komunalnu i vodnu naknadu te izvođenja radova već osigurano 14.527.101,38 kuna.

- Na području pet slavonskih županija prema podacima Registra osoba s invaliditetom živi 241 osoba s poremećajem iz autističnog spektra, od čega je 103 evidentirano na području Osječko-baranjske županije, no taj broj je i znatno veći jer nema sustavne dijagnostike. Upravo zbog velikih i specifičnih potreba godinama se ukazivalo, a prošle godine napokon i počelo graditi Centar za autizam u Osijeku, koji će biti namijenjen i za djecu iz šire regije. Zadnjih mjeseci uspjeli smo ubrzati sve aktivnosti na izgradnji, a danas smo razgovarali o modelu opremanja Centra kako bi ga završili do rujna ove godine - rekao je župan Ivan Anušić.

Na sastanku se razgovaralo i o drugim aktualnim pitanjima izgradnje i budućeg rada Centra za autizam. Naime, sudjelovanje u opremanju je nova stavka, a svi su već preuzeli i snose dio obveza. Ministarstvo znanosti i obrazovanja tako zanima broj i struktura zaposlenih jer je u njihovoj nadležnosti osiguranje plaća za zaposlenike koji obavljaju djelatnost osnovnog odgoja i obrazovanja. Ministarstvo zdravstva u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Osijek razvija dijagnostički program, dok je na Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku obveza opremanja i pokrivanja troškova za pružene socijalne usluge. Grad Osijek sudjeluje u financiranju izgradnje s dva milijuna kuna, a preuzima i financiranje zaposlenika za poslove predškolskog odgoja i obrazovanja. Najveći organizacijski i financijski teret nosi Osječko-baranjska županija koja je u 2018. godini planirala sredstva za izgradnju Centra u iznosu 3.157.694,00 kuna iz decentraliziranih sredstava, 1.000.000,00 kuna od Grada Osijeka te 6.200.000,00 kuna iz izvornih sredstava Osječko-baranjske županije, što ukupno iznosi 10.357.694,00 kune. U 2017. godini za izgradnju objekta utrošeno je ukupno 4.500.000,00 kuna.

Narednih dana preciznije će se utvrditi i broj djece koja će se uključiti u Centar, no s obzirom da je na području Slavonije i Baranje evidentirano 241 osoba s teškoćama iz autističkog spektra neupitne su potrebe i Centar će sigurno biti popunjen. Narednih dana slijede daljnje konzultacije između svih osnivača Centra, a po definiranju međusobnih odnosa i iznosa financijskog opterećenja, uslijedit će postupak javne nabave i opremanje kako bi u rujnu ove godine Centar počeo s radom, što je godinu dana prije prvih ugovorenih rokova.
Nakon radnog sastanka u sjedištu Županije, svi njegovi sudionici obišli su gradilište nove zgrade Centra za autizam na Vinkovačkoj 3 u Osijeku te se uvjerili u tijek radova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!