Vijesti / Osijek

Osječanin živi poduzetnički san: Gradi dronove i snima hollywoodske blockbustere

Osječanin živi poduzetnički san: Gradi dronove i snima hollywoodske blockbustere

Bajker i ljubitelj dronova, Osječanin Ivan Vidaković, nakon 18 godina je dao otkaz na poslu koji je radio i uputio se u Zagreb gdje je počeo raditi u filmskoj industriji.

Ono što Ivana čini posebnim je činjenica da on sam proizvodi multirotore, odnosno dronove, a za to je upravo i dobio gradsku potporu za samozapošljavanje za proizvodne djelatnosti.

Prije sedam godina, Ivan se uz stalni posao počeo baviti multirotorima te se iz godine u godinu sve više razvijao. U jednom je trenutku došao do spoznaje da uz hobi provodi više vremena nego na redovnom poslu. Upravo je iz tog razloga odlučio otvoriti obrt koji nosi isti naziv kao i brend koji razvija već godinama – Hexaworx.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ime Hexaworx je nastao jer kolega iz Srbije ima poduzeće Airworx, kolega iz Slovenije Kopterworx pa sam ja za Hrvatsku Hexaworx, jer se najviše bavim hexakopterima," kaže Ivan u članku objavljenom na portalu Plavi ured.

Hexaworx Ivan Vidakovic

Ivan iza sebe ima velike poslovne uspjehe. Sa ekipom iz CRAFT-a, Robertom Godrijanom i Markom Butrakovićem sudjelovao je na velikim filmskim setovima i snimao svjetski poznate filmove poput Roobina Hooda i brojnih drugih filmova i serija koje su se snimale na našim prostorima. Ono čime se Ivan posebno ponosi su dronovi koje sam izrađuje za razne projekte:

"Najviše pažnje sada posvećujem izradi custom drona za dva projekta, jedan za suradnju s također Osječaninom Valentom Turkovićem iz Meshpointa za kojeg sam napravio dron koji nosi Meshpoint ruter i može biti 24 sata u zraku jer se napaja preko žice. Drugi projekt radim sa Milanom Domazetom i Davorom Sladovićem i napravili smo Air RLMD, gdje smo stavili laser za mjerenje metana na veliki multirotor i nakon probnog leta se pokazao vrlo dobrim, tako da sada krećem u njegov razvoj i proizvodnju," dodaje Ivan.

Ivana čeka još istraživanja i usavršavanja dronova da bi oni na kraju bili jednostavni i sigurni za korištenje. U ostvarenju tih želja pomogla mu je i  potpora grada Zagreba za samozapošljavanje koju je dobio:

"Potpora će mi pomoći taman da stanem na svoje noge i krenem raditi i baviti se onim čime sam se oduvijek želio baviti, a to je proizvodnja multirotora. Osim toga, od Plavog ureda sam dobio veliku potporu i pomoć u pisanju projekata i poslovnog plana te sam se na bazi tog znanja i iskustva prijavio na još dva natječaja," kaže Ivan.

Ivan Vidakovic Plavi ured

Ono što Ivanu pričinja posebno zadovoljstvo jest činjenica da ima mogućnost razvijati rješenja za optimizaciju određenog posla, poput primjerice Air RMLD-a koji će ubrzati proces pregleda plinovoda.

"Za sada, dok su multirotori jako zastupljeni u medijima i društvenom životu za mene je super. Raditi na izradi multirotora za klijenta je u Hrvatskoj još uvijek u povoju, ali oba moja projekta su orijentirana na globalno tržište i tu vidim svoj uspjeh," zadovoljno je kazao  Ivan.

Postati poduzetnik nakon dugo godina rada za nekog drugog doprinose potpuno drugačijem radnom okruženju, ali Ivan je vrlo sretan jer radi prema vlastitom planu i želji. Iako je razdoblje otvaranja poduzeća bilo stresno, Ivan poručuje kako se uz trud i rad uvijek mogu postići ciljevi:

"Ako imaš neku ideju, već se njome baviš na neki način, treba napraviti taj jedan korak, koji je uvijek najteži, ali jednom kada ga napraviš i samo se tome posvetiš, to mora uspjeti. Nije lako, pogotovo u Hrvatskoj, jako je teško napustiti stalni posao i otvoriti nešto svoje. Ima dosta izazova u pokretanju vlastitog posla, ali srećom, uvijek postoje i oni dobri ljudi u našim institucijama koji savjesno rade svoj posao, usmjeravaju te, daju ti savjete i učine taj put u poduzetništvo puno lakšim," zaključuje Ivan.

Tekst: Plavi ured
Foto: Privatna arhiva Ivan Vidaković

   

   


Izdvojeno

Reci što misliš!