Vijesti / Osijek

Besplatni obrok za 18 tisuća školaraca u OBŽ

Besplatni obrok za 18 tisuća školaraca u OBŽ

Europskim projektom 'Vrijeme je za školski obrok', čiji je cilj smanjivanje najgorih oblika dječjeg siromaštva, obuhvaćeno je 1.614 učenika osnovnih škola u riziku od siromaštva u Osječko-baranjskoj županiji, rečeno je danas na predstavljanju projekta u Osijeku.

Među 70 osnovnih škola u Osječko-baranjskoj županiji u kojoj je djeci osigurana besplatna užina, u njih 10-ak obroci se već i kuhaju, kao što je to slučaj u valpovačkoj Osnovnoj školi Matije Petra Katančića čiji ravnatelj Dalibor Košutić ističe da je ključna vrijednost projekta "Školski obrok za sve" u tome da se ne bi dogodilo da koje dijete bude gladno.

Vrijednost projekta je 1,43 milijuna kuna, od čega se 85 posto financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a ostatak iz državnog proračuna. Provedba je započela u prosincu prošle godine i trajat će sedam mjeseci.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za besplatnu užinu 18 tisuća školaraca u županiji 17 milijuna kuna izdvaja se iz županijskoga te proračuna općina i gradova, a dobrodošla je pripomoć i EU projekt "Vrijeme je za školski obrok". Njime je obuhvaćeno 1.614 učenika u riziku od siromaštva u 42 osnovne škole, a projekt se provodi 7 mjeseci. Sredstva su u cijelosti nepovratna, 85% je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a 15% iz hrvatskoga proračuna.

Nastavak je to projekta osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva, kojeg je županija provodila prošle školske godine, a EU projektom osigurana su dodatna sredstva za financiranje djece u potrebi, kazala je v.d. pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu i kulturu Sandra Filipović.

- Milijun 436 tisuća kuna bitno će pomoći da lakše ostvarimo projekt besplatne prehrane koji smo zamislili. Bitno je da je krenuo 1. siječnja, a prilagodba će trajati nešto duže jer sve škole nisu pripremljene za kuhanje toplog obroka, nemaju infrastrukturu koja je potrebna, rekao je zamjenik župana Goran Ivanović.

U projekt su uključeni i OPG-ovi s područja županije od kojih se nabavljaju prehrambeni proizvodi, čime se djeci nastoji osigurati zdrava prehrana od domaćih proizvođača.

SiB.hr
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!