Vijesti / Osijek

U Osijeku pri ovogodišnji ''Doručak s hrvatskih farmi''

U Osijeku pri ovogodišnji ''Doručak s hrvatskih farmi''

Prvi je ovogodišnji doručak održan u Osijeku i na njemu je svoje proizvode ponudilo dvadesetak proizvođača. Svi oni nose neke od znakova Hrvatske poljoprivredne agencije: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi te med iz Lijepe naše i kruh s hrvatskih polja.

Svi proizvodi posluženi za doručak nosili su crvenu oznaku Hrvatske poljoprivredne agencije, koja jamči da je hrana proizvedena i prerađena u krugu od 50-ak kilometara. Ravnatelj HPA Zdravko Barać istaknuo je da primarni proizvođači dobivaju jednu dobro osmišljenu kampanju njihovih prehrambenih proizvoda, poljoprivredno-prehrambena industrija mogućnost isticanja proizvoda jasno prepoznatljivog podrijetla, a potrošač poruku da se radi o svježim proizvodima, dokazane sljedivosti i kvalitete:

"Ponovno smo naglasili da oznaka ukazuje na podrijetlo proizvoda, da se radi o hrvatskom proizvodu te da je u međuvremeno ugrađeno niz parametara koji ukazuju na kvalitetu proizvoda. Cilj je utjecati na svijest potrošača o važnosti samodostatnosti poljoprivredne prozvodnje i koliko je važno biti samodostatan za jednu državu u proizvodnji hrane", naglasio je Barać.

PXL 070218 19569268

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kampanju HPA i Ministarstva poljoprivrede pozdravljaju i proizvođači. Ljubica Bošnjak, vlasnica OPG-a iz Branjinog Vrha uzgaja povće u plasteniku i na otvorenom i prerađuje ga. Na svojem je štandu među ostalim ponudila slatko od zelenih oraha i ružinih latica, čokoladu s čilijem, voćno sir od dunje s orasima ili bamijom. Smatra da je Doručak s hrvatskih farmi dobra promocija za OPG-ove i zahvalni su, rekla je, što se kampanja nastavlja. Katarina Gašić Drlić predstavila je OPG Gašić iz Beketinaca koje se godinama bavi proizvodnjom mlijeka. Posljednjih su se 12 mjeseci odlučili sve mlijeko prerađivati u sir i nisu požalili:

"Imamo mini siranu, proizvodimo kravlje sireve i trenutačno u ponudi imamo polutvrde kuhane sireve, polutvrde sireve iz salamure te svježi sir i vrhnje. Orijentirani smo na domaće tržište, a u ovu smo proizvodnju pokrenuli na početku samo da bismo nadomjestili nisku cijenu mlijeka".

Nije lako, no može se, kaže naša sugovornica i nastavlja kako im u prilog idu godine i potpora roditelja od kojih su puno naučili.       

Izvor: Radio Osijek
Foto:  Davor Javorović/PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!