Vijesti / Osijek

Osijek je među vodećim gradovima Hrvatske

Osijek je među vodećim gradovima Hrvatske

Članovi slavonskog izaslanstva ističu kako je upravo to razlog zašto je potrebno biti prisutan u Bruxellesu i na vrijeme pripremiti ili naučiti pripremiti kvalitetan projekt. Na otvorenju u Europskom parlamentu sudjelovali su Krešimir Bubalo, Željko Kraljičak, te direktor Regionalne razvojne agencije, Stjepan Ribić. „Europa treba smanjiti birokraciju i više se pouzdati na rad regija i gradova“, kazala je u uvodnom govoru predsjednica Odbora regija EU, Mercedes Bresso.
Sa ukupno 11 međunarodnih EU projekata ukupne vrijednosti 5.53 milijuna eura, Osijek je među vodećim gradovima Hrvatske. Intezivno se pripremaju i projekti za strukturne fondove, poput pročištavača voda te kolektora u vrijednosti 60 milijuna eura.
2e01bdd0ec2f35569d02f349f2f25142.jpg
Direktor RRA, Stjepan Ribić, ističe i uspjehe na području raziminiranja, a trenutačno se aktivno lobira na pitanju suzbijanja ambrozije i komaraca. U bruxelleskom predstavništvu njemačke regije Baden-Vitenberg u tijeku je otvaranje treće po redu «Dunavske konferencije» za vrijeme koje će se odvijati takozvana Dunavska tržnica gdje će biti predstavljene kulturne, gastronomske i turističke posebnosti regija dunavskog sliva.  2006. godine, naime, bruxellesko predstavništvo Baden Württenberg pokrenulo je Dunavsku mrežu u Briselu s ciljem lobiranja za Dunavsku strategiju.
Na jučer otvorenoj konferenciji naša delegacija podržava akciju „Butelja vina za kvadrat mina“ – svrha koje je skrenuti pozornost na problem miniranih područja u Hrvatskoj, nedostatak sredstava za razminiranje te gospodarske posljedice uzrokovane zaostajanjem. Istvoremeno se želi promovirati slavonski turizam. Realizacija projekta trajat će godinu dana, a planirano je donirati milijun kuna neophodnih za razminiranje 100 tisuća četvornih metara.
Drugog dana boravka osječkog i osječko-baranjskog izaslanstva u Bruxellesu, održani su sastanci sa veleposlanicima Borisom Grigićem i Brankom Baričevićem, s kojima je razgovarano o tijeku pregovora Hrvatske s Europskom unijom te pojačavanju gospodarske suradnje Slavonije i Baranje s Belgijom. Inače, na području naše županije, Europska komisija i drugi  međunarodni izvori odobrili su 117 projekata ukupne vrijednosti gotov 230 milijuna kuna. U poslijednje tri godine pak, na području Osijeka i županije, odobreno je 43 projekta koji će biti sufinancirani sa gotovo 50 milijuna i 300 tisuća kuna.
383d5a7e9efee3c5689355afe14d9fac.jpg

TEKST: Marin Ćurić, www.stv.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!