Od 1. siječnja novi Pravilnik o porezu na dohodak: Ovo su najbitnije promjene

Od 1. siječnja novi Pravilnik o porezu na dohodak: Ovo su najbitnije promjene

Od početka iduće godine koja je udaljena nešto više od tjedan dana na snagu stupa izmijenjeni Pravilnik o porezu na dohodak, kojim će se porezni obveznici rasteretiti za 266 milijuna kuna, piše Net.hr. 

Njime se, među ostalim, od iduće godine propisuje da se trošak smještaja i prehrane radnika, koji s poslodavcem imaju sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme za sezonske poslove ne smatra dohotkom od nesamostalnog rada.

Kod određivanja plaće u naravi, prag za određivanje godišnjeg iznosa iznad kojega se određuje plaća u naravi podiže se s dosadašnjih 400 na 600 kuna. Povećat će se i bruto iznos minimalne plaće s 3.276 kuna na 3.439,80 kuna, što je 2.752 kune neto, a troškovi poslodavca smanjit će se s 3839,47 kuna na 3735,62 kuna.

Neoporezivim primitkom smatrat će se naknada za korištenje privatnog automobila u službene svrhe do dvije kune po prijeđenom kilometru koju neprofitna organizacija isplaćuje fizičkim osobama, koje u skladu s posebnim propisom ostvaruju pravo na znak pristupačnosti. Također, porezni obveznici će od 1. siječnja prilikom nabave novog vozila ili najma osobnog automobila, čija vrijednost ne prelazi 400.00 kuna ponovno moći koristiti odbitak 50% pretporeza.

Od 01. siječnja 2018. godine izjednačava se kriterij godina starosti za utvrđivanje i naplatu poreza na cestovna motorna vozila te se utvrđuje i naplaćuje za sva cestovna motorna vozila do 10 godina starosti. Ne plaća se na: vozila RH i jedinica lokalne i područne samouprave,,vozila tijela državne uprave, vozila zdravstvenih ustanova, vozila vatrogasnih jedinica, vozila diplomatskih i konzularnih predstavništva i stranoga diplomatskog osoblja, posebna vozila kojima vlasnici obavljaju registriranu djelatnost za prijevoz umrlih i taksi službu, vozila prilagođena za prijevoz osoba s invaliditetom. Vozila čija je starost veća od 10 godina su pak, potpuno oslobođena plaćanja poreza na cestovna motorna vozila, piše Net.hr. 

SiB.hr
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Petak

Subota

Nedjelja