Vijesti / Osijek

Betlehemsko selo na 400 kvadrata nastalo u Tenji

Betlehemsko selo na 400 kvadrata nastalo u Tenji

U petak 22. prosinca 2017. u 10:00 sati na adresi Svete Ane 10, Tenja (Osijek), u novoizgrađenom gradu Betlehem na 400 m2 održana je konferencija za medije kojom je najavljena predstava Isusova rođenja s 48 kostimiranih glumaca.

Osječko naselje Tenja postalo je građevinska zona u kojoj je prije nekoliko tjedana krenula gradnja grada Betlehema na čak 400 m2. Cijeli grad izgrađen je od drveta i kukuružnjaka. Mještani su tim projektom željeli pripremiti pozornicu kako bi što vjernije uprizorili predstavu Isusova rođenja u kojoj će sudjelovati čak 48 kostimiranih glumaca.

Mještani su od drveta izgradili bunar, đeram, pivnicu i terasu, betlehemsku štalicu, čak 5 betlehemskih kuća, židovski hram, kovačnicu, kokošinjac, staje i obore za ovce, obore za koze, ponije, svinje, magarce, zečeve,...

82ffeb935500aad40a0e5333e36f6d98.jpg

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kristijan Šimičić voditelj projekta „Izgradnja grada Betlehema i kostimirane predstave Isusovog rođenja u Tenji” je izjavio:
„Mariju i Josipa nitko nije prihvatio kada im je bilo najteže, kada je Marija trebala donijeti na svijet Isusa – spasitelja svijeta. Mi smo gradnjom Betlehema i predstavom Isusova rođenja željeli pokazati Isusu, mještanima Tenja, pa i svima u Hrvatskoj da je Isus prihvaćen u našem mjestu i u našim srcima.

Zahvaljujući suradnji Tenjana u nekoliko smo dana skupili sav materijal za gradnju grada Betlehema. Otišli smo u jedan šumarak, narezali prikolicu drva za konstrukciju svih građevina, s jedne pilane naručili kamion drvenih okoraka, a s jednog polja skupili kukuružnjak za krov i gradnja je krenula. Podijelili smo zadatke, jedni su bili zaduženi za izgradnju, drugi za izradu kostima i za glumce. I sve je nekako počelo dolaziti na svoje mjesto.”

Tomislav Vujnovac, mještanin koji je pomagao oko gradnje je jednom prilikom rekao kako je nevjerojatno da nakon punog radnog dana na gradnji Betlehema ne osjeća nikakav umor već se osjeća nekako rasterećeno i radosno. Dodao je kako bi, da treba, mogao svaki dan raditi ovakve stvari u kojima sudjeluje cijela zajednica.

Kod gradnje su ih ometale temperature ispod nule, kiša i snijeg koji su zadnjih subota konstantno padale no svejedno su radili i gradili, a zanimljivo je da se baš nitko nije razbolio iako su bili i mokri i pothlađeni tijekom cjelodnevnih gradnji.

61a21360706579583f3283d1d3594f86.jpg

Marija Capan, koordinatorica za glumce i kostime: „Nije lako pronaći 48 glumaca za predstavu. No kada su mladi vidjeli da se radi nešto za zajednicu odmah su se priključili. Mještani su donirali staru odjeću, zavjese, stolnjake i deke od kojih smo izradili kostime za glumce. 

Vjerujem da će ovo biti jedan od najljepših Badnjaka u Tenji.”

Šimičić je zaključio: "Pozivam sve iz Osijeka i okolice da se s nama vrate 2.000 godina u prošlost u grad Betlehem i pogledaju predstavu Isusova rođenja. Vidimo se u Tenji na Badnjak u 19 sati nakon svete mise."

   

   


Izdvojeno

Reci što misliš!