Vijesti / Osijek

Prva ugradnja umjetne pužnice djetetu u KBC-u Osijek

Prva ugradnja umjetne pužnice djetetu u KBC-u Osijek

Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Osijek peti je centar za ugradnju umjetnih pužnica u Republici Hrvatskoj. Prva ugradnja umjetne pužnice u Osijeku napravljena je 5. svibnja 2017.g. 57-godišnjem pacijentu iz Vinkovaca.

Uz prof. prim. dr. sc. Roberta Trotića, koji je predsjednik Hrvatskog društva za kohlearnu implantaciju i voditelj Referentnog centra za umjetne pužnice Ministarstva zdravstva, u operaciji ugradnje umjetne pužnice sudjelovali su i liječnici KBC-a Osijek: doc. dr. sc. Darija Birtić, prof. prim. dr. sc. Adrijana Včeva, dr. Jasminka Grigić i dr. Mirjana Grebenar, te bacc. physioth. Dalibor Matković iz Zagreba i ing. Johannes Rosner iz Beča, koji su izveli intraoperativnu telemetriju – ispitivanje funkcije netom ugrađene umjetne pužnice intraoperativno.

Jučer je u KBC-u Osijek napravljena prva ugradnja umjetne pužnice djetetu, 3-godišnjoj djevojčici iz Našica, koja je rođena gluha, i kojoj je dijagnostička obrada napravljena u tri centra: KBC-u Osijek, KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu i u poliklinici SUVAG u Zagrebu. Na sjednici nacionalnog Povjerenstva za umjetne pužnice, održanoj 23. listopada 2017. u Zagrebu dodijeljena joj je umjetna pužnica tvrtke Med-El, koja predstavlja zadnju riječ tehnike u svijetu glede umjetnih pužnica. Preoperativna priprema izvršena je na Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Osijek, a operacija je napravljena 18. prosinca 2018. na istoj Klinici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U operaciji su sudjelovali: prof. prim. dr. sc. Robert Trotić, doc.dr.sc. Darija Birtić, dr. Mirjana Grebenar, anesteziologinja dr.sc. Tanja Kovač, bacc.med.teh. Martina Majetić-Jurkić koja je instrumentirala, te bacc.physioth. Dalibor Matković  iz Zagreba, i ing.Cristoph Clemens iz Beča koji su izveli intraoperativnu telemetriju.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!