Vijesti / Osijek

Iznenadan i neuobičajeno jak vjetar srušio božićnu jelku i svijetleći luk na Adventu u Osijeku

Iznenadan i neuobičajeno jak vjetar srušio božićnu jelku i svijetleći luk na Adventu u Osijeku

Iznenadan i neuobičajeno jak vjetar srušio božićnu jelku i svijetleći luk, brzom reakcijom sve vraćeno u prvobitno stanje.

Jaki, gotovo olujni vjetar koji je jučer (ponedjeljak, 11. prosinca) vladao gotovo cijelom Hrvatskom, na žalost nije zaobišao niti najveću adventsku manifestaciju u istočnoj Hrvatskoj.

Sinoć nešto iza 21 sat nekoliko iznenadnih udara vjetra jačih od 30 kilometara u sekundi, kakvi su iznimno rijetki na osječkom području, osobito u ovo doba godine, u samo nekoliko minuta srušili su središnju božićnu jelku i svijetleći luk na Trgu Ante Starčevića te oštetili jednu od drvenih kućica. Dogodilo se to unatoč poduzetim svim potrebnim mjerama sigurnosti na prostoru Adventa u Osijeku 2017. u skladu s pravilima – jelka je bila pričvršćena teškim betonskim nosačem, a svijetleći luk propisanim metalnim „osiguračima“ – no, ove izvanredne vremenske okolnosti, koje su prouzročile velike probleme i oštećenja i u drugim dijelovima Osijeka i istočne Hrvatske, učinile su svoje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na sreću, iako je Advent u Osijeku i sinoć pohodio velik broj posjetitelja, nitko nije ozlijeđen, što je samo još jedan dokaz da nas i naše posjetitelje čuva dobri duh Božića kakav njegujemo već četvrtu godinu zaredom.

Željko Lazanin, dugogodišnji osječki meteorolog, kaže: "Ovako visoke temperature zraka, odnosno tzv. južina, neuobičajene su za ovo doba godine. Posljedica takvih vremenskih uvjeta u ponedjeljak bio je iznimno jak, gotovo olujni jugoistočni vjetar, koji je vrlo rijedak u ovom razdoblju godine, osobito takvog intenziteta. Takvi olujni vjetrovi u pravilu se pojavljuju ljeti, kada su jakog intenziteta i traju kratko. Ovaj vjetar je neuobičajeno trajao gotovo cijeloga dana na većem području Hrvatske. Ako je u Gorskom kotaru rušio drveće i čupao ih iz korijenja, kako ne bi srušio jednu jelku na glavnom osječkom trgu, koliko god bila učvršćena?! Idućih dana očekuje se promjena vremena, odnosno povratak temperatura i vremenskih uvjeta u normalne kasnojesenske i zimske prilike, pa vjerujem da se ovako jaki vjetar neće ponoviti".

advent nevrijeme1

Brzom reakcijom organizatora i tehničke ekipe Adventa u Osijeku, sinoć su, odmah nakon događaja, božićna jelka i svijetleći luk uspravljeni i vraćeni na svoja mjesta, a scenografija Adventa u Osijeku popravljena i vraćena u prvobitno stanje. Naglašavamo kako su oštećenja na božićnoj jelki, koja se od pada bila slomila u korijenu, odmah sinoć sanirana, a i jelka i svijetleći luk, u suradnji s nadležnim osobama, dodatno su učvršćeni i osigurani, kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvog događaja.

Obrtnica Veronika Molnar, vlasnica Kala cvjetnog atelijera, čija je kućica oštećena u naletu vjetra, ističe: "Vjetar je zbilja bio jak, a mi smo imali nesreću da nam je oštetio vrata na kućici. Ekipa iz organizacije Adventa u Osijeku brzo je reagirala, pomogla nam i već danas (utorak) kućica će biti popravljena i spremna za rad.  Hvala im na brzoj reakciji i susretljivosti. Što ćete, takve stvari se događaju, vjetar je zbilja bio jak... S druge strane, iznimno smo zadovoljni ovogodišnjim Adventom, jer je promet na ovoj lokaciji odličan. Ne samo meni već i drugim obrtnicima i ugostiteljima".
 

Organizatorima i tehničkoj ekipi Adventa u Osijeku iznimno je drago što, zahvaljujući ranije poduzetim mjerama i sinoćnjoj pravodobnoj reakciji, niti jedan posjetitelj nije bio ugrožen.

Ivan Kristijan Majić, voditelj programa Adventa u Osijeku, kaže: "Pamtim da se slično dogodilo prije dvije godine u Tvrđi. Vjetar je tada jako nakosio središnju božićnu jelku usred Božićnog sela i morali smo ju ispravljati sajlama. Normalno je da se u okviru manifestacije ove veličine i ovoga trajanja događaju i ovakve neželjene situacije, ali ove godine Advent u Osijeku pod posebnim je povećalom javnosti, zbog atraktivnije lokacije u središtu grada i najveće posjećenosti do sada. Nastavljamo redovito pratiti meteorološke prognoze i vremenske uvjete, jer nam je sigurnost građana – naravno, uz želju da im do kraja prosinca pružamo lijepi blagdanski ugođaj u centru grada – na prvom mjestu".

SiB.hr
FOTO: Iz Osijeka si ako (Facebook)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!