Vijesti / Osijek

I. gimnazija u posjetu partnerskim školama u Europi

I. gimnazija u posjetu partnerskim školama u Europi

Ovu školsku godinu I.gimnazija je započela s tri Erasmus+ projekta.U listopadu i studenom učenici i profesori ove gimnazije posjetili su svoje partnerske škole u Poljskoj i Mađarskoj.



Učenice Lucija Tomanović,Petra Pekarić,Lea Bošnjak,Nora Sušac,Tihana Pavošević,Izabela Dominiković i Mihaela Mijić, te  njihove profesorice Štiglec,Dragušica i Završki provele su tjedan dana u Poljskoj u gradovima Zory,Katowice i Krakow.Tema  projekta Ready, steady, work  je razvijanje vještina zapošljivosti, a učenici su se tijekom ovog susreta bavili temom leadershipa.Učenici su posjetili i regionalni centar za zapošljavanje, te poslušali predavanje o europskom tržištu rada u organizaciji tvrtke ManpowerGroup.U slobodno vrijeme projektni tim posjetio je Muzej vatre u Zoryju,logor Auschwitz i prelijepi Krakow.Sljedeći projektni susret održat će se u ožujku u Ateni.

U sklopu projekta Our common European tale partnersku školu u Budimpešti posjetili su učenici Dejan Krstić i Petra Prološčić, te njihove profesorice Dragušica,Dorčak i Završki. Srednja škola Petrik Lajos u Budimpešti bila je domaćin učenicima i profesorima iz 5 europskih zemalja koji su sudjelovali u predavanjima i dramskim radionicama na temu starih mađarskih narodnih priča, te dramatizaciji i izvođenju odabrane priče uz pomoć profesionalnih glumaca jednog kazališta iz Budimpešte.

Učenici i profesori  I.gimnazije iz Osijeka su sa svojim europskih kolegama posjetili etno selo Hollókő koje se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine, te Etnografski muzej kako bi se pobliže upoznali s narodnom tradicijom i umjetnosti. Domaćini su također organizirali posjet Parlamentu, razgledavanje Židovske četvrti, Trga heroja, te vožnju brodom po Dunavu.

Posljednji dan mobilnosti bio je rezerviran za generalnu probu , te izvođenje odabrane mađarske narodne priče, a nakon intenzivnog višednevnog druženja, rastanak je svima teško pao. Na sreću, suradnja se nastavlja početkom sljedeće godine susretom u Portugalu.

Projektni koordinator: Ivana Štiglec

 


Izdvojeno

Reci što misliš!