Vijesti / Osijek

Tramvajske karte odsad je moguće plaćati i mobitelom!

Tramvajske karte odsad je moguće plaćati i mobitelom!

Osijek je od danas grad u kojem građani uslugu gradskog prijevoza, za sada samo u tramvajskom prometu, mogu platiti putem svojih mobilnih uređaja.

Tijekom ljeta je u vozilima Gradskog prijevoza putnika obavljeno testiranje tehnologije inovativnog sustava naplate, koji je među putnicima što preferiraju nove tehnologije već poznat kao – digitalna karta.

Novi sustav podrazumijeva da se za plaćanje prijevozne karte može koristiti mobilni uređaj, a nakon uspješnog testiranja krajem listopada je krenuo i svojevrsni pilot projekt u koji su uključeni i korisnici javnog prijevoza, odnosno kupci digitalnih prijevoznih karata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Period testiranja nove usluge prošao je odlično, bez prijava većih problema, pa se u pilot moglo krenuti odmah nakon analize komentara korisničke i kontrolorske aplikacije. 15 dana je predviđeno trajanje pilot projekta, a onda će digitalne karte biti puštene u punu uporabu.

Sada putnici mogu, isključivo u tramvajima u Zoni I, i sami isprobati novu digitalnu kartu na sučeljima svojih mobilnih uređaja. Pilot obuhvaća dvije vrste karata: jednokratnu i dnevnu kartu, koje se mogu nabaviti putem posebne aplikacije – Smartice – za pametne mobilne telefone na operativnim sustavima iOS i Android.

Za kupovinu digitalnih karata koristi se posebna aplikacija – Smartica – koju je potrebno preuzeti na mobilni uređa iz svojih trgovina za aplikacijej, a korisnici to mogu obaviti i u vozilima GPP-a koristeći besplatni Internet.

KUPNJA DIGITALNE KARTE:

Prije kupnje digitalne karte na mobitel je potrebno preuzeti aplikaciju Smartica za digitalnu kartu (iOS ili Android).

  • Kroz aplikaciju Smartica je na mobitelu moguće odabrati kupnju jednokratne ili dnevne prijevozne karte
  • Plaćanje odabrane vrste prijevozne karte kroz aplikaciju se obavlja putem slanja SMS poruke
  • Kupljena prijevozna karta se aktivira prilikom ulaska u vozilo prislanjanjem mobitela na validator
  • Kupljenje prijevozne karte koje nisu aktivirane vrijede neograničeno, dok ih ne aktivirate

SiB.hr
FOTO: Marko Mrkonjić/PIXSELL

 


Izdvojeno

Reci što misliš!