Vijesti / Osijek

U noći sa subote na nedjelju pomičemo sat unatrag i spavamo sat vremena duže

U noći sa subote na nedjelju pomičemo sat unatrag i spavamo sat vremena duže

U nedjelju, 29. listopada, u 3 ujutro završava ljetno računanje vremena i počinje zimsko računanje vremena pomicanjem jednog sata unatrag.

Uredbom o računanju vremena u 2017. utvrđeno je da ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 30. listopada, kada će se pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unatrag, vrijeme u 3 sata računati kao 2 sata.

Pomicanje kazaljki ne događa se u svim državama svijeta, niti se kod onih koji miču kazaljke događa u isto vrijeme. Rusija, Bjelorusija i Ukrajina ukinule su praksu pomicanja kazaljki, a Dmitrij Medvedev tu je odluku objasnio dobrom za zdravlje stanovništva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Inače, prije svega, sat se pomiče zbog uštede energije, odnosno da dnevne poslove prilagodimo dnevnim poslovima. Međutim, u posljednje vrijeme javlja se sve više zagovornika odustajanje od ove prakse, jer ona navodno stresno djeluje na ljude, ali i životinje.

Jedna američka studija pokazala je da pomicanje kazaljke jedan sat unaprijed i gubitak jednog sata sna povećava do 25 posto rizik od srčanog udara idućega ponedjeljka u odnosu na ostale ponedjeljke u godini. S druge strane, rizik od srčanog udara smanjuje se za 21 posto prvoga utorka nakon što se sat vrati na standardno vrijeme i ljudi spavaju sat vremena dulje.

Do toga zaključaka stručnjaci su došli analizirajući podatke o primanju pacijenata u bolnice u Michiganu. Proučavali su primitke prije promjene na ljetno računanje vremena i one u ponedjeljak nakon toga, i tako četiri godine zaredom.

Do srčanih udara općenito najviše dolazi ponedjeljkom, vjerojatno zbog stresa uzrokovanog početkom novog radnog tjedna i s time povezanim promjenama u obrascu spavanja, rekao je voditelj istraživanja, kardiolog Amneet Sandhu.

Izvor: Vijesti.hr
FOTO: Borna Filic/PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!