Potpisan ugovor kojim započinje obnova zgrade osječkog HNK

Potpisan ugovor kojim započinje obnova zgrade osječkog HNK

hnk osijek

Zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku izgrađena je 1866. godine i danas je spomenik nulte kategorije. Više puta je obnavljana, osobito nakon ratnog razaranja 1991. godine, no cjelovita obnova je prijeko potrebna.

Uz potporu Osječko-baranjske županije i Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje stoga je pokrenut projekt obnove, a jučer, 12. listopada 2017. godine, intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Božidar Šnajder i direktor Studija A d.o.o. – arhitektonskog studija iz Zagreba Nenad Kondža potpisali su Ugovor o nabavi usluga za rekonstrukciju HNK-a u Osijeku, odnosno izradu projektne dokumentacije. Intendant je posebno zahvalio županu i županijskim stručnim službama na pomoći u realizaciji projekta.

Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Boris Piližota, Tomislav Petric kao predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova te Ivana Sudić kao izaslanica ministrice kulture.

Naglašeno je kako je HNK-a u Osijeku jedina nacionalna kazališna kuća koja je aplicirala i dobila sredstva EU za projekte upravljanja kulturnom baštinom. Stoga je sada važno da se kvalitetno pripremi opsežna i detaljna projektna dokumentacija kako bi se opet uz potporu europskih fondova obavila i ukupna rekonstrukcija zgrade za što će biti potrebno osigurati 5-7 milijuna eura.

Za aktualni dio projekta rekonstrukcije osigurano je 1.971.000,00 kuna, od čega 1.576.800,00 kuna iznosi potpora fondova Europske unije, a vrijednost potpisanog ugovora HNK-a i Studija A je 1.322.500,00 kuna.

- HNK-a u Osijeku je jedna od svijetlih točaka Osječko-baranjske županije. Kazalište ima specifičan i u Hrvatskoj jedinstven način financiranja, no svi znamo što je predstavljalo i predstavlja naše Kazalište i stoga nam je drago sudjelovati u njegovom radu. Čestitam na ovako kvalitetno pripremljenom projektu i obnovi koja će uslijediti. Županija će i dalje davati punu potporu i pomoć u tim projektima - rekao je župan Anušić.

Cilj projekta rekonstrukcije i povećanja kulturno-turističke atraktivnosti HNK-a u Osijeku je povećanje broja zaposlenih, unapređenje upravljanja kulturnom baštinom te doprinos održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini kroz predviđeni program valorizacije. Upravo na tim postavkama i na temelju kvalitetne projektne dokumentacije ovaj projekt dobio je potporu u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., pa je 23. ožujka 2017. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fondova EU u financijskom razdoblju 2014.-2020. između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU i HNK-a u Osijeku.

Jučerašnjim ugovorom stvaraju se uvjeti i za drugu fazu obnove Kazališta.

SiB.hr
FOTO:  Marko Mrkonjic/PIXSELL

 




Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja