Vijesti / Osijek

Omogućeno upućivanje pacijenata iz Bosanske Posavine u KBC Osijek

Omogućeno upućivanje pacijenata iz Bosanske Posavine u KBC Osijek

Nema više zapreka koje su u desetogodišnjem razdoblju blokirale upućivanje pacijenata iz Bosanske Posavine prema Kliničkom bolničkom centru Osijek. Donesena je Odluka da se takvo upućivanje i suradnja sa Županijskom bolnicom Orašje nastavi.

Tu je lijepu vijest u Orašje donijelo izaslanstvo od desetak liječnika KBC Osijek predvođenih zamjenikom ravnatelja KBC Osijek dr. Vlatkom Kopićem. Liječnici su obišli Školski centar fra Martin Nedić  i Centar studiranja u Orašju, franjevački samostan u Tolisi, kao i Županijsku bolnicu u Orašju. U osječkom izaslanstvu uz liječnike bio je i rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac i dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr. Krunoslav Zmaić.

Kao osoba u rukovodstvu KBC Osijek i kao saborski zastupnik sudjelovao sam u razgovoru sa predsjednikom Vlade ŽP Marijanom Klaićem i predstavnicima zdravstva kako riješiti ovaj problem sa upućivanjem bolesnika iz Bosanske Posavine u KBC Osijek. U posljednjim razgovorima koje sam imao sa predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem i članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem dogovoreno je kako ćemo raditi na rješavanju tog  problema. Budući sam i član saborskog odbora za zdravstvo obavio sam razgovore i sa ministrom zdravstva te sa predsjednikom Upravnog vijeća HZZO-a. Na koncu drago mi je što su svi imali razumijevanja i što javnosti Bosanske Posavine mogu prenijeti lijepu vijest da smo uspjeli dogovoriti mogućnost upućivanja pacijenata sa područja Bosanske Posavine u KBC Osijek, jer ako su pacijenti upućivani u KBC Zagreb, ne vidim razloga zašto to nije moguće učiniti u našoj ustanovi. Želimo sa svojim kadrovskim rješenjima i medicinskom opremom Vama staviti sve na raspolaganje. Nedopustivo je da puk ovoga kraja nema adekvatnu zdravstvenu skrb što je, na koncu nužno i za daljnji opstanak ljudi na ovim  prostorima. Mi koji dolazimo iz Slavonije, a imamo podrijetlo iz Bosanske Posavine želimo još bolje upoznati ovo područje, vidjeti gdje su naši korijeni i vratiti dug ovome kraju sa djelatnostima i svojim stručnostima. Mislim da svaki od nas koji je ovdje živio, radio ili su im roditelji iz ovih krajeva, trebaju vratiti ljubav, jer su ljubav ovdje i dobili. Ovo je jedan od takvih koraka kojima želimo pokazati da smo spremni pomoći i ovome kraju i da ovaj kraj može računati na nas, gdje god da mi jesmo“- istaknuo je dr. Kopić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tijekom posjete liječnici su detaljnije upoznati sa sustavom zdravstva u Županiji Posavskom i potencijalima Županijske bolnice u Orašju, o čemu je govorila ravnateljica dr. Ružica Vukić,

Ovakav neposredan kontakt važan je kako bi se ostvarila što bolja suradnja, istaknuto je tijekom obilaska četiri bolnička odjela. 

Prilikom obilaska školskih objekata rektor prof. dr. sc. Guberac naglasio je kako je školstvo također potencijal jer mladi iz Bosanske Posavine izvrsni su studenti u Osijeku. Na kraju su posjetili duhovno središte Posavine, franjevački samostan u Tolisi. Goste je fra Perica Martinović proveo uvijek nadahnutim riječima, ali i eksponatima muzeja „Vrata Bosne“, kroz bogatu povijest posavskoga kraja pohranjenu u zidinama jednog od najljepših samostana BiH.

SiB.hr
FOTO: Marko Mrkonjic/PIXSELL

 


Izdvojeno

Reci što misliš!