Vijesti / Osijek

U Osijeku će se uskoro proizvoditi niskoenergetske sušare

U Osijeku će se uskoro proizvoditi niskoenergetske sušare

Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek, u petak 15. lipnja, održana je uvodna konferencija EU projekta „Ulaganje u inovativna rješenja i razvoj niskoenergetske sušare“ kojeg zajednički provode tvrtka Cras d.o.o. iz Osijeka i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Tijekom konferencije prezentirani su ciljevi projekta te aktivnosti koje će se provoditi.

Zahvaljujući projektu „Ulaganje u inovativna rješenja i razvoj niskoenergetske sušare“ u Osijeku će uskoro početi proizvodnja niskoenergetskih sušara.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.499.715,99 kn, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosom od 1.038.814,37 kn, dok razliku u iznosu od 460.901,62 kn osiguravaju tvrtka Cras d.o.o. i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Projekt je počeo 01. srpnja 2017. godine, a trajat će 24 mjeseca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovim projektom, osječka tvrtka Cras d.o.o. uložit će značajna sredstva u istraživanje i razvoj. Njihovi inženjeri radit će na izradi prototipa sušare koja će trošiti bitno manje električne energije u odnosu na standardne sušare. Sušara će se koristiti u minimalno dva sektora: hotelijerstvo (sušionice rublja) te u prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji (sušenje voća, povrća i bilja).

Partner na projektu je Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, čije će se znanje i dugogodišnje iskustvo u prehrambenom sektoru koristiti u razvoju niskoenergetske sušare, a posebice u dijelu koji se odnosi na sušenje voća i povrća. Objavit će se novi znanstveni radovi, a izravna suradnja s proizvođačima opreme na industrijskom istraživanju donijet će koristi i studentima prenoseći im praktična znanja.

Nakon što se na prototipu sušare provedu sva testiranja i ishoduju svi potrebni certifikati, novi proizvod – niskoenergetska sušara izaći će na tržište. Uvođenje nove proizvodne linije sušara Sinai i Thar rezultirat će novim radnim mjestima u budućnosti.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!