Vijesti / Osijek

U osječkim vrtićima ove godine 230 djece više nego lani

U osječkim vrtićima ove godine 230 djece više nego lani

S jučerašnjim danom počela je nova pedagoška godina u osječkim vrtićima i jaslicama. U njih je ove godine upisano čak 2936 mališana u 124 odgojne skupine, što je za oko 230-oro djece više nego prošle godine.

Za mladu mamu Mirtu Magud ovi su dani najstresniji, ali i najsretniji. Ona je danas, naime, po prvi puta za vrtić pripremila svoje dijete. Teško joj je, kaže bilo odvojiti se od male Sare, no istovremeno je i zadovoljna.

"Sretna jesam, mora i ona to proći, kao i svi mi, ali da mi je bilo stresno, je. Čekala sam i gledala sat cijeli dan, da vidim kad ću ići po nju, da vidim kako je prošlo i jel zadovoljna ili nije. Dobro i kako je prošlo, šta su vam rekli, pretpostavljam da ste razgovarali s tetama? Kažu dobro. Malo je bilo borbe sa spavanjem i sa klopom, ali ide nekako, kažu da je dobra bila, pa sam ja jako zadovoljna", izjavila je majka vrtićarca, Mirta Magud.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako je službeno pedagoška godina u osječkim vrtićima započela jučer, kako je petak, mnogi roditelji odlučili su da će svoju djecu poslati u vrtić tek u ponedjeljak. Evo što u vrtićima savjetuju roditeljima koji se po prvi puta odvajaju od svoje djece.

"Kako bi olakšali toj djeci zajedno s odgojiteljima, trebaju se s djecom kratko pozdraviti, ne prebrzo, ne predugo, ne viriti kroz prozore, ponoviti istinu da će doći primjerice «doći ću u 15:30 po tebe». Oni onda pitaju odgojitelje «teta, kolko je sati», ali su suspregnu zapravo onaj plač, onu nervozu. Ali vjerujte ja nijednu informaciju nemam drugačiju, da nakon otprilike 2-3 tjedna sva djeca se prilagode i da obožavaju doći u vrtić", izjavila Svjetlana Takač, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek.

Sara iz naše priče jedna je od 2936 mališana koji su ove godine krenuli u osječke vrtiće i jaslice. Gotovo 250 je to djece više nego prošle godine, tako da su se u Dječjem vrtiću Osijek zbog povećanih potreba za odgojiteljima, ali i zbog svojevrsne smjene generacija kod trenutačno zaposlenih odlučili raspisati natječaje za nove odgojitelje.

"Vidjeli ste da imamo natječaj, popuniti ćemo, natječaji su krenuli, danas ide još jedan natječaj, odnosno dva natječaja, zamjena za bolovanja, i u ponedjeljak je izašao već deset odgojitelja, i u ponedjeljak je izašao do šest mjeseci", dodaje Takač.

Dok se natječaji ne završe reorganiziran je rad u osječkim vrtićima tako da ne bi trebalo biti problema, no u ustanovi Dječji vrtić Osijek ipak mole roditelje za razumijevanje. Naglašavaju i kako je ove godine u vrtiće upisano gotovo dvostruko više djece s posebnim potrebama, te kako su za njih sve osigurani svi potrebni asistenti te uvjeti za rad.

Izvor: Republika.eu/STV


Izdvojeno

Reci što misliš!