Vijesti / Osijek

Lovoković: Središnjem trgu ne trebaju dva spomenika!

Lovoković: Središnjem trgu ne trebaju dva spomenika!

Kako će koegzistirati dva spomenika, desetak metara udaljena jedan od drugog na središnjem gradskom trgu? Teško - odgovor na kakav su vjerojatno mnogi Osječani pomislili glasno nam je izrekla dogradonačelnica, arhitektica Danijela Lovoković.

Blagdan svetih Petra i Pavla, zaštitnika grada Osijeka (29. lipnja), bit će dan kada će se na Trg Ante Starčevića vratiti skulptura “Ljudi”, popularna "Grupa građana".No, tamo će je sada dočekati “susjed”, spomenik dr. Anti Starčeviću. Neovisno o svim repovima koji su pratili priču oko postavljanja spomenika Ocu domovine te bez ikakvih političkih konotacija, dogradonačelnicu-arhitekticu odgovor na spomenuto pitanje tražili smo s aspekta struke.

- Trg s dva spomenika teško će funkcionirati. Struka, arhitekti su hrabri u crtanju, a oni tvrdoglaviji će svoje istjerati do kraja ne razmišljajući toliko o tome što će javnost reći. No, ja mislim, s obzirom na to da je Trg javni prostor, “dnevni boravak” građana, da upravo građani u konačnici trebaju reći: jedan, drugi ili oba spomenika - kaže Lovoković.

Iako je riječ o jednom od najmlađih gradskih spomenika, dogradonačelnica primjećuje kako dizajnom i oblikom dr. Starčević “pripada prošlim vremenima”, odnosno drukčijem okružju od središnjeg trga.
Autor skulpture “Ljudi”, podsjetimo, kipar je Branko Ružić. Njegova je kći Rajka Zlatarić nedavno posjetila Osijek, obišla lokaciju na kojoj se čuva spomenik, te dala pisanu suglasnost da se rad njezina oca vrati na Trg A. Starčevića.

“IMAMO DRUGIH MJESTA U OSIJEKU ZA SPOMENIK OCU DOMOVINE”

“Razmišljam i o oporuci Ante Starčevića, koji nije želio da mu se podižu spomenici. Nije zaslužio da se njegov spomenik pretopi, to svakako ne. No, kako on svojim oblikovanjem pripada u 19. stoljeće, a mi imamo odgovarajućih prostora u Osijeku, sigurna sam da će spomenik Starčeviću naći svoje mjesto. Međutim, naša javnost još nije zrela za to”, zaključuje Lovoković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tekst: M.Mihaljević (www.glas-slavonije.hr)


Izdvojeno

Reci što misliš!