''Stari dom'' u novom ruhu

FOTO ''Stari dom'' u novom ruhu

dom 04

Nakon što je prošao potpunu obnovu, u Osijeku će se ovog petka otvoriti ''Stari'' studentski dom na adresi I.G.Kovačića. Projekt je to finaciram sredstvima Europske unije i osječkog Sveučilišta, a ukupne vrijednosti nešto manje od 17 milijuna kuna.

U želji da osječko sveučilište i grad Osijek budu prepoznati kao poželjno mjesto za studiranje, život i rad, pokrenuta je ideja o modernizaciji postojećega studentskoga doma kao oglednoga projekta kojim će se bitno poboljšati kvaliteta života za studente, korisnike smještaja.

dom 01

Projektom se rekonstruirao, modernizirao i opremio postojeći studentski dom u vlasništvu Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku – Studentski centar u Osijeku izgrađen 1968. godine. Broj ležaja smanjio se s 256 na 193, a između svakih dviju soba ugrađene su kupaonice, umjesto dosadašnjih zajedničkih sanitarnih čvorova po etažama. Sada su studentima u domu na raspolaganju 80 dvokrevetnih soba, 23 jednokrevetne, dvije trokrevetne sobe te četiri jednokrevetne sobe prilagođene osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. U zgradi su osigurane i dvije prostorije za učenje i tihi rad te zajednički prostor praonice i sušionice rublja s energetski učinkovitom opremom.

dom 03

Posebna se briga vodila o osobama s invaliditetom pa je zgradi sada osiguran pristup izgradnjom rampe kao i smještaj osobama s invaliditetom
u četirima potpuno prilagođenim i moderno uređenim sobama/ apartmanima s vlastitom mini kuhinjom i prilagođenom kupaonicom.

Projektom se znatno poboljšala energetska učinkovitosti studentskoga doma, odnosno primjenom obnovljivih izvora energije: dizalice topline, sunčeva elektrana 58—60 kW fotonaponskoga sustava za proizvodnju električne energije na krovu zgrade, podzemni rezervoar za prikupljanje kišnice koja se rabi kao tehnička voda za ispiranje WC školjki u kupaonicama, što će u konačnici doprinijeti niskim troškovima održavanja zgrade u budućnosti.

Projektom se također vodila briga i o zaštiti okoliša, stoga je u zgradi osigurana mogućnost razvrstavanja otpada u svrhu poticanja osviještenosti korisnika doma o recikliranju otpada.

dom 05

Svi navedeni zahvati rezultiraju podizanjem standarda stanovanja u studentskom domu s posebnim naglaskom na studente u nepovoljnom položaju, s
invaliditetom i one sa smanjenom pokretljivosti.

Projektni tim zadužen za realizaciju bio je u sastavu Prof.dr.sc. Damir Markulak, Sanja Scitovski, Marija Vegar, Silva Vujnić, Vlasta Dragušica, Anđelka Klaić, Vanja Grgec, Nataša Bošnjak i Miljenko Šustić.

dom 07

Rekonstrukcija je rađena prema projektu zajednice ponuditelja BP Consulting, MHM Inženjering, Inel i Hrastović Inženjering, glavni projektant: Bogdan Paulik, projektant: Marija Krajnović.

SiB.hr

  

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja