Vijesti / Osijek

Vodeni tramvaj - nova turistička atrakcija u Osijeku

Vodeni tramvaj - nova turistička atrakcija u Osijeku

Osijek bi mogao dobiti vodeni tramvaj, po uzoru na onaj u Budimpešti, koji bi povezivao Gornji i Donji grad.

Plan projekta je već napravljen. On podrazumjeva prijevoz plovilima Dravom cijelom dužinom grada s tim da se plovila zaustavljaju na postajama (ima ih devet) na obje obale. Vodeni tramvaj može funkcionirati kao organizacijska jedinica GPP-a ili u sklopu javno-privatnog partnerstva najprije u užoj zoni, a zatim će postati linija kojom će se, na najbrži mogući način, povezati Donji i Gornji grad, a sve u sustavu zdravog i čistog okoliša.

Osnova je javno gradsko plovilo, budući da se Dravom (izuzev kompe ili privatnih plovila građana) organizirano ne mogu voziti građani i turisti. Vodeni bi tramvaj prometovao unakrsno između lijeve i desne obale Drave. Početno bi pristanište bilo uzvodno – na Zelenom polju, pa bi onda tramvaj prešao na lijevu obalu, zatim na donjogradski Trg Nikole Tesle (desna obala), potom bi išao na lijevu stranu s pristaništem kod plaže Željo. Sljedeća bi stanica bila desna obala –Tranzit. Zatim na lijevoj obali Kopika, na desnoj Galija, te završno na lijevoj obali ZOO vrt. Potez dionice je 9 kilometara, a uzvodno bi, prema procjenama i ovisno o vodostaju, plovidba trajala oko sat vremena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Planirano je prometovanje jednog plovila svakih sat vremena, uz zimski i ljetni režim plovidbe. Plovilo će biti na bazi 50 putnika, a planirana je nabavka dva vozila koja će se svakih sat vremena kretati uzvodno i nizvodno. Projekt je procijenjen na tri milijuna kuna.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!