Vijesti / Osijek

Automobil na solarni pogon provozao se osječkim ulicama

Automobil na solarni pogon provozao se osječkim ulicama

Hrvatskom pameću i idejama osmišljenima na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku ostvaren je projekt solarnog električnog automobila, osmišljenog i izvedenog po najvišim standardima svjetskih utrka vozila na solarni pogon.

Tour de Sol prva je utrka te vrste koja se 1985 održala u Švicarskoj, a nakon toga su slijedile slične utrke u Europi, Sjedinjenim američkim državama i Australiji. Australska, možda i najzahtjevnija, duga 3000 kilometara od Adelaide-a na jugu, do Darwina na sjeveru Australije koja se vozi kroz pustinju, posebno je zaintrigirala začetnika projekta profesora Ljubomira Majdandžića koji se i sastao s voditeljima timova koji su imali vozilo.  

„Svjedoci smo da se cestama već voze automobili koji se pune električnom energijom putem utičnice koja provodi struju iz neke termo ili nuklearne elektrane. Cilj ovog vozila je da samo proizvede dovoljno energije za učinkovitu vožnju!“.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najveće uspjehe na najzahtjevnijoj australskoj utrci imali su Nizozemci koji su sa svojim vozilom NUNA postavili granice ne samo u prijeđenoj udaljenosti u jednom danu, već su prvi napravili vozilo koje je moglo ići više od 100 kilometara na sat. I mi konja za utrku imamo…

„Profesor Majdančić razgovarao s voditeljem ekipe i na pitanje koliko su potrošili odgovor je bio samo 7 milijuna eura, a mi smo imali proračun od oko 700 tisuća kuna uz puno rada, puno materijala te donatora i sponzora“ – rekao je profesor Dražen Slišković, voditelj projekta.

CROsolar 01 izrađen od karbonskih vlakana i lagane aluminijske karoserije. Dug 4,5 metara i širok oko 1,8 metara, dostiže brzinu od oko 105 kilometara na sat s radijusom kretanja od 250 do 300  kilometara. Da je u voznom stanju dokazao je prošavši punom brzinom južnu osječku obilaznicu u pratnji policije koja je CROsolar 01 dopratila do Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija gdje je održana mala svečanost za članove tima, sponzore te studente i profesore.

Projekta „Istraživanje i razvoj solarnog električnog automobila“ financiran je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojenim donacijama.

ferit solarni auto

„Treba čestitati ljudima na znanju, inovativnosti, hrabrosti i zahvaliti se svim sponzorima koji su se uključili u projekt. Nadam se da je to početak jedne dobre priče u upotrebi zelene energije u pogonskim gorivima!“ – rekao je Mile Horvat državni tajnik u ministarstvu prirode i energetike

Ovo je prototip. Sada ide dvosjed, pa četverosjed, a za 2020 planiramo utrku kroz cijelu Hrvatsku, kroz sve nacionalne parkove kako bi čistom energijom promicali vrijednosti i znamenitosti Republike Hrvatske“ – zaključio je profesor Ljubomir Majdančić začetnik projekta.

Izvor: Radio Osijek

 


Izdvojeno

Reci što misliš!