Vijesti / Osijek

Mnogobrojni osječki osnovnoškolci u Kinu Urania educirali se o opasnostima zloupotrebe alkohola

Mnogobrojni osječki osnovnoškolci u Kinu Urania educirali se o opasnostima zloupotrebe alkohola

Maloljetnička zloupotreba alkohola u današnje vrijeme postaje sve veći društveni problem jer mladi odrastaju u okolini u kojoj je dostupnost alkoholnih pića vrlo velika, a njihova potrošnja prihvatljiva i uobičajena. Doznali su to mnogobrojni osječki osnovnoškolci u Kinu Urania na projekciji edukativnog filma autora Roberta Knjaza „Razmisli – Treba znati stati“.

Učenici i nastavnici također su se upoznali sa zabrinjavajućim podacima i činjenicama koje su u filmu iznijeli stručnjaci na tom području, a jedan je od njih i podatak da je zagrebačka Hitna pomoć u 2013. godini zbog slučajeva maloljetničke zloupotrebe alkohola intervenirala više od 300 puta.

O sve većem problemu maloljetničke zloupotrebe alkohola svjedoče i posljednji rezultati Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima (ESPAD iz 2015. g.), provedenog u 37 europskih zemalja (među kojima je i Hrvatska) među 96.046 učenika. Rezultati istraživanja pokazuju kako je gotovo polovica ispitanih učenika (47 posto) probala alkohol u dobi od 13 godina i mlađe, 1 od 12 učenika u istoj dobi doživio je opijeno stanje, dok je 50 posto ispitanika barem jednom u životu probalo alkohol.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ti zabrinjavajući podaci poticaj su da se ovaj edukativni film, snimljen u sklopu društveno odgovorne kampanje Zagrebačke pivovare „Razmisli – Treba znati stati“ u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, već treću godinu zaredom prikazuje učenicima osnovnih škola diljem Hrvatske kako bi se upozorilo na opasnosti maloljetničke konzumacije alkohola te educiralo mlade o tom društveno neprihvatljivom ponašanju. U ove tri godine film je pogledalo više od 1400 učenika 7. i 8. razreda osnovnih škola u sedam gradova (Zagreb, Bjelovar, Đurđevac, Sisak, Šibenik, Zadar i Split) i 15 škola koje su se na taj način uključile u aktivnosti kampanje.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!