Vijesti / Osijek

Modernizacija GPP-a: Stižu niskopodni tramvaji i autobusi

Modernizacija GPP-a: Stižu niskopodni tramvaji i autobusi

Grad Osijek dobio je čak 100 milijuna eura europskog novca za modernizaciju javnog prometa. Planiranje projekta počelo je prije dvije godine, a završetak je planiran do 2023. godine.

U prvoj fazi modernizirat će se tramvajska infrastruktura  i obnova postojećeg voznog parka, dok će se u drugoj fazi graditi nova remiza na Zelenom polju, s produžetkom tramvajske pruge, te razviti novi IT sustav.

- Projekt vrijedan oko 100 milijuna eura podrazumjeva temeljitu obnovu postojeće infrastrukture - tramvajske pruge, električnih vodova i sustava napajanja, kupnju tramvaja i autubousa, gradnju novih stajališta, nove remize. U narednih šest godina Osijek će doživjeti praktični preporod sustava gradskog prijevoza. Nova vozila, novi standardi prijevoza putnika, nove tehnologije i novo iskustvo korištenja gradskog prijevoza - ostvarit ćemo promjene koje je danas teško i zamisliti, rekao je mr.sc. Mario šapina, direktor GPP-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Danas cestama Osijeka i prigradskih naselja svakodnevno prometuje 26 tramvaja i 38 autubosa. Čak 30% tramvajskog voznog parka i prosjeku je starije od 50 godina, dok je prosječna starost autobusa 12.6 godina.

Obnova tramvajskog voznog parka vrijedna je oko 40 milijuna kuna i obuhvaća kupnju 22 niskopodna vozila u tri navrata: 10+10+2. Jedan niskopodni tramvaj u prosjeku dođe 2 milijuna eura, a najpovoljnija vozila izabrat će se između desetak ponuđača kao što su Škoda, Končar, Siemens, CAF.

Planom modernizacije predviđena je i kupnja 32 niskopodna autobusa, od kojih su četiri električna. Budući da se u urbanim sredinama sve više uvode ekološki čista vozila, Osijek bi s četiri električna autobusa uveo svojevrsni pilot projekt na jednoj od ključnih gradskih linija.

U zvaršnoj će fazi projekta, osim igradnje nove mdoerne remize na Zelenom polju, uslijediti i modernizacija postojećeg IT sustava - od urbane opreme na stajalištima, preko digitalnih displeja, do sustaba kupnje karata.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!