Vijesti / Osijek

Papin križ vraćen u Zračnu luku Čepin

Papin križ vraćen u Zračnu luku Čepin

U Zračnoj luci Osijek - Čepin otkriven jučer je obnovljeni Križ misnog slavlja prvotno postavljenu prigodi trećeg pohoda Svetog oca Ivana Pavla Drugog Hrvatskoj u lipnju 2003. godine. Grad Osijek osigurao je u ovoj godini 150 tisuća, a Osječko - baranjska županija 5 tisuća kuna, za obnovu Križa.

Križ misnog slavlja prvotno je postavljen povodom trećeg pohoda Svetog oca Ivana Pavla II. Hrvatskoj, koji je služio misno slavlje 7. lipnja 2003. upravo u Zračnoj luci u Čepinu. Prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, Papin je križ 2004. zaštićen kao kulturno dobro od lokalnog značenja. U prvo jr vrijeme ostao na mjestu misnog slavlja, u zračnoj luci, no kako je  ometao sigurnost letenja, demontiran je i odložen u stolariji Ukopa. 2005. vraćen je u zračnu luku, dvjestotinjak metara dalje od izvorne lokacije. Desetak godina kasnije stručno je procijenjeno da je križu nužna obnova, pa je, kao zaštićeni spomenik kulture, temeljito obnovljen. Na konstrukciji visokoj gotovo 21 metar, teškoj 5 tona radile su osječke tvrtke Stolarija, Parangal, Boras, Geoprem i Ukop.

Grad Osijek i Osječko - baranjska županija osigurali su u proračunu za ovu godinu 155 tisuća kuna za obnovu Križa, a uređen je i okoliš spomenika te obnovljeno postolje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izvor: Radio Osijek

 


Izdvojeno

Reci što misliš!