Vijesti / Osijek

11.kolovoza počinje izgradnja tvornice etanola

11.kolovoza počinje izgradnja tvornice etanola

Gradsko vijeće Grada Osijeka krajem 2010. godine donijelo je Odluku o davanju suglasnosti na zamjenu nekretnina (čestica) s Republikom Hrvatskom na lokacijama Luka Osijek i Jug IV, odnosno području na kojem će biti izgrađena najsuvremenija tvornica biogoriva - etanola. Očekivani početak radova na njenoj izgradnji je 11. kolovoza 2011., a završetak u roku od godine dana, kako bi se „uhvatila“ žetva 2012.
Tvornici će biti potrebno oko 450.000 tona kukuruza godišnje, odnosno oko 45.000 hektara zasađenih površina, a trebala bi osigurati (uključujući kooperante) posao za oko 1.000 ljudi.
Kako bi poštivali dinamiku predviđenih rokova, investitori i projektanti zatražili su potporu i pomoć Grada u ishođenju potrebne dokumentacije u Katastru i Zemljišnim knjigama, a razgovaralo se i o mogućnosti drugačijeg obračuna komunalnog doprinosa za proizvodne djelatnosti.

IZVOR: www.osijek.hr

Više o Etanolu Osijek d.o.o:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Etanol Osijek d.o.o. (EO) je tvrtka koja je osnovana sa ciljem stvaranja tvornice za proizvodnju Etanola u Osijeku, Hrvatska. Bioetanol je obnovljivo gorivo koje se može miješati sa konvencionalnim benzinom. Etanol je alkohol biološkog porijekla i dobiva se fermentacijom kukuruza, šećerne trske, škroba. Po svome sastavu etanol je topiv u vodi, netoksičan i biorazgradiv. Dodaje se benzinu u cilju povećanja broja oktana u gorivu, jer je etanol gorivo koje čišće sagorijeva od klasičnog benzina.

Tvrtka ICM Inc. u 2011. kupuje udio u vlasništvu tvrtke Etanol Osijek d.o.o. i time ulazi u projekt izgradnje Etanol postrojenja u luci Osijek, Hrvatska, Greenfield investicije kapaciteta 180 milijuna litara godišnje, procjenjene vrijednosti projekta od 100.000.000€. ICM-Inc. se smatra globalnim liderom u procesnoj tehnologiji proizvodnje etanola koja se bazira na žitaricama, njihov ulazak u vlasničku strukturu Etanola Osijek d.o.o. predstavlja snažnu neposrednu podršku u vidu nacrta postrojenja, inženjeringa, upravljanja projektom i financijskim sredstvima.

Tvrtka ICM Inc. je osnovana 1995.godine i od tada je dizajnirala i osmislila 102 etanol postrojenja u Sjevernoj Americi. Osim navedena vlastita 102 projekta, ICM inc. je radio na unapređivanju i nadogradnji postrojenja koja samostalno nisu krenula u proizvodnju ili su znatno podbacila, a koja nisu bila građena prema ICM procesnoj tehnologiji. Bitno za istaknuti je da se ICM-ova procesna tehnologija koristi u više od 60% svih tvornica u Sjedinjenim Američkim Državama koje proizvode etanol kao biogorivo.

Postrojenje će se bazirati na unosu sirovine (kukuruza) u količini od 430.000 tona godišnje. Iz te količine sirovine (kukuruza) dobivalo bi se biogorivo – etanol, i kao nusproizvod 150.000 tona visoko kvalitetne, proteinima bogate stočne hrane.

Lokacija izgradnje tvornice, je 7km istočno od centra grada Osijeka u lučkom području Luke Osijek, koje je također i područje koje pripada Slobodnoj zoni Osijek. Parcela za izgradnju tvornice, sa sjeverne strane je određena rijekom Dravom, s istočne strane naseljem Nemetin, a s južne strane regionalnom cestom Osijek-Nemetin-Sarvaš. Lokacija se nalazi kao što je već rečeno u lučkom području Luke Osijek koja gospodari i koristi se tokovima rijeke Drave, što značajno snižava troškove, zbog mogućnosti korištenja plovnih putova. Preko rijeke Drave indirektno imamo pristup na Dunav. Velika prednost same lokacije leži u mnogim mogućnostima koje se otvaraju korištenjem plovnih putova za dopremu sirovina, ako bi to lokalno tržište svojim cijenama diktiralo, i otpremu gotovog proizvoda.

IZVOR:

http://www.etanol.hr/


Izdvojeno

Reci što misliš!