Vijesti / Osijek

Osijek će izgubiti status četvrtog hrvatskog grada?

Osijek će izgubiti status četvrtog hrvatskog grada?

 

U prilog takvim procjenama idu i podatci koje smo doznali od nekoliko popisivača, koji su u travnju obilazili kućanstva u dvama velikim osječkim naseljima Sjenjaku i Vijencu Ivana Meštrovića. Na više od polovine Vijenca popisano je nešto manje od 2.000 osoba (gotovo upola manje nego prije 2001.!), a među njima je dosta studenata koji tu žive privremeno.

"Mnogi stanovi su prazni ili u njima živi samo jedna osoba. Istina, ima onih koji su, zbog poreznih olakšica, prijavljeni recimo u Baranji te nedomicilnih studenata koje su roditelji prijavili u matičnom kućanstvu, ali opet – situacija je lošija nego što sam pretpostavljala", kaže popisivačica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pogledajte: Osijek i Lovas poželjniji za rađanje od Splita i Rijeke - naknada za novorođenčad 4000 kuna!

Osijek s prigradskim naseljima 2001. imao je 114.616 stanovnika, a sam grad 90-ak tisuća. Kao najveći kandidat za "preskakanje" Osijeka spominje se Zadar, trenutačno peti grad po veličini (2001. gradsko područje Zadra imalo je 72.718, a uži dio 69.556 stanovnika). Mnogi spominju i Slavonski Brod (64.612 stanovnika), pa čak i Veliku Goricu. U Državnom zavodu za statistiku ne žele izlaziti ni sa kakvim procjenama prije 30. lipnja, kada se objavljuju službeni podaci. No, stručnjaci imaju svoje mišljenje.

"Proteklih godina rađen je niz istraživanja i analiza koji su pokazali da će broj stanovnika u Osijeku, ali i Slavoniji i Baranji, biti sigurno manji. Moje je mišljenje kako bi Osijek nakon ovoga popisa lako mogao biti peti grad u Hrvatskoj, nakon Zadra, koji se jako razvio. Moguće je da veći službeno postane i Slavonski Brod, u koji je doselilo puno stanovnika Posavine. Velika Gorica se snažno razvija i možda još ne sada, ali do idućeg popisa i ona bi mogla biti ispred Osijeka", zaključuje prof. dr. sc. Radoslav Galić, dekan i profesor statistike na Elektrotehničkom fakultetu.

Živić: bit će "tijesna" borba

Prof. dr. sc. Dražen Živić, voditelj područnog centra Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" te priznati profesor sociologije, koji se posljednjih 15-ak godina aktivno bavio demografskim istraživanjima i procjenama kaže: "Nedvojben je pad nataliteta i porast mortaliteta. U Osijeku je sigurno došlo do pada broja stanovnika. Radio sam analize i usporedbe Osijeka i Zadra, razlika i smatram da će se razlika između ta dva grada smanjiti, ali da će Osijek i dalje ipak, ali tijesno, ostati četvrti grad u Hrvatskoj. No, ostaje nam pričekati službene rezultate popisa", zaključuje Živić.

Tekst: Tomislav Levak (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!