Vijesti / Osijek

Osječani Ljubica i Milan u 80. godini života preselili u Dublin

Osječani Ljubica i Milan u 80. godini života preselili u Dublin

Osječani Milan (80) i Ljubica (80) Ivanković vjerojatno su najstariji par koji je unazad nekoliko godina iz Hrvatske preselio u inozemstvo. Njihov odlazak nije egzistencijalne prirode, već su u Irsku otišli na nagovor svoje djece i unučadi, kako ne bi sami ostali u Osijeku.

- Obično se ljudi u inozemstvo sele trbuhom za kruhom, a mi smo došli glavom za svojom djecom. Oni su stigli u Irsku dva mjeseca prije nas i, što bi se reklo, pripremili nam teren. Nismo htjeli živjeti daleko od njih jer su nam jako nedostajali kad su napustili Osijek - rekao je za 24sata Milan.

Dok roditelji rade, djed Milan djecu vodi u školu i kuha ručak. Kaže lijepo mu je u Dublinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No kako bi se odlučili na selidbu bilo ih je, otkrio nam je vremešni par, potrebno nagovarati gotovo godinu dana. Prva je popustila baka Ljubica, a na njenu zamolbu pristao je i Milan.

- Živimo nedaleko od centra grada. Iako nam nedostaju naši vršnjaci i prijatelji, redovito se čujemo telefonom, a koristimo i Facebook. Ipak, ne vjerujemo da ćemo ove godine dolaziti u Hrvatsku. Engleski jezik još ne znamo, ali ga polako učimo - pojasnili su umirovljenici.

Milan i Ljubica u centru Dublina susreli su se i s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović prilikom njezina posjeta zajednici Hrvata u Irskoj. Predsjednica je upoznala i njihovu unučad te kćer i zeta. Kad je čula koliko godina imaju, predsjednica je rekla da godine nisu važne, nego kako se oni osjećaju.

Izvor: 24sata

 


Izdvojeno

Reci što misliš!