Vijesti / Osijek

Papić: Gradimo pješačke mostove

Papić: Gradimo pješačke mostove

Umjesto novog cestovnog mosta preko rijeke Drave, kojega aktualna gradska uprava planira graditi u produžetku Dubrovačke ulice u središtu grada, lijevu i desnu obalu Osijeka treba povezati s još nekoliko pješačkih mostova.

Stručno je to mišljenje Tone Papića, diplomiranog inženjera arhitekture i akademskog slikara te bivšeg člana Poglavarstva grada Osijeka za urbanizam od 2005. do 2009. godine.
Papić iznosi još niz zanimljivih ideja u svrhu razvoja grada.

- Trebalo bi ponovno aktivirati i revitalizirati presječene prometne koridore kroz središte grada, unaprijediti sustav parkiranja izgradnjom niza malih javnih garaža u gradskom središtu, sustavom potpora i pomoći vratiti život u opustjele poslovne prostore te poticati razvoj atraktivnih sadržaja u središtu grada i obnavljati dotrajalu i zastarjelu infrastrukturu, predlaže Papić.
Lijeva obala, po njegovu mišljenu, treba ostati zelena oaza namijenjena razvoju športa i rekreacije (streljana, hipodrom, tenis i golf-tereni, atletske staze i športski kampovi, staze za cross-country, motocross, biciklizam, jahanje i drugo), izletničkog turizma i ugostiteljstva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Da bismo što tješnje povezali lijevu i desnu obalu Drave i neposredno spojili stambene blokove sa športskim i rekreacijskim sadržajima lijeve obale, nužno je izgraditi što gušći niz jednostavnih i jeftinih visećih pješačkih mostova, nalik već postojećem mostu, čime bi i riječni vodotok Drave postao okosnica gradske urbane matrice, dodaje.
U tom cilju, ističe, već bi sada trebalo izgraditi pješački most kod Kožare koji bi Podravlje povezao sa središtem Donjeg grada.

- Uvjeren sam da bi razvoj na tim osnovama svrstao Osijek u sam vrh europskih gradova prema uređenosti urbanog prostora i kvaliteti života njegovih građana, a niz mostova bi snažno utjecao na izgradnju njegovog imidža i stvaranje brenda grada po mjeri čovjeka, zaključuje Papić.

Ugrožavanje Kopačkog rita

Papić iznosi niz razloga zbog kojih je projekt novog cestovnog mosta u ovom trenutku i na ovoj lokaciji nepotreban i besmislen.

"Činjenica je da u današnjem okruženju ovaj most u prometnom pogledu kreće niotkud i završava nigdje. Uz to, on je preskup, posebice u uvjetima opće gospodarske krize i gotovo uništenog osječkog gospodarstva. Također, on za sobom povlači pojačanu izgradnju stambenih blokova na lijevoj obali, što će rezultirati uništenjem zaštićenog krajobraza, ugrožavanjem Kopačkog rita i betonizacijom zelenih površina", navodi.
Na kraju priznaje kako će "Osijeku u skoroj budućnosti vjerojatno trebati i novi cestovni most". "No, treba ga graditi tek nakon izgradnje i uređenja lijeve obale, izgradnje sjeverne obilaznice i probijanja transverzale koja će povezivati južnu i sjevernu obilaznicu", kaže.
Niz mostova bi snažno utjecao na izgradnju njegovog imidža i stvaranje brenda grada po mjeri čovjeka

TEKST: Tomislav LEVAK, www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!