Vijesti / Osijek

Osječki fakultet elektrotehnike otvorio svoja vrata virtualnoj stvarnosti

Osječki fakultet elektrotehnike otvorio svoja vrata virtualnoj stvarnosti

FERIT Simulator je aplikacija koju je izradio Denis Vajak kao projekt za natječaj „Pro-Student 2016“ pod mentorstvom docenta Josipa Balena.

Aplikacija je bazirana na virtualnoj stvarnosti, a omogućuje korisniku kretanje po zgradi fakulteta i čitanje obavijesti u virtualnoj stvarnosti. Koristeći naočale za virtualnu stvarnost, korisnik dobiva osjećaj kao da se uistinu nalazi u prostoru FERIT-a. Prostor također sadrži i televizor na kojemu se prikazuje stvarni promotivni video fakulteta i sat koji prikazuje stvarno vrijeme.

Početak rada na FERIT Simulatoru počeo je u rujnu prošle godine kao projekt za natječaj „Pro-Student 2016“ koji je organizirao fakultet. Docent Josip Balen osmislio je ideju modeliranja prostora FERIT-a u virtualnoj stvarnosti koristeći HTC Vive uređaj te je motivirao studenta FERIT-a Denisa Vajka da se prijavi s tom idejom na Student-Pro interni natječaj FERIT-a. Ideja je bila izraditi neki od naših prostora u virtualnoj stvarnosti i omogućiti korisniku kretanje i istraživanje. Za ovo je odabran ulazni hodnik fakulteta u Trpimirovoj ulici primarno zbog zadovoljavajuće količine detalja i činjenice da mnogi to prvo vide kad uđu u fakultet.

Prvi korak je bio prebaciti geometriju prostora u računalo kao 3D model. Za ovo je korišten postupak fotogrametrije. Preko 800 fotografija je slikano mobitelom, pri čemu je bilo važno slikati što više različitih kutova i to tako da računalo zna pronaći sličnosti i povezati fotografije. Kad je taj postupak bio gotov, korišteni su softveri VisualSFM i CMPMVS kako bi se slike preradile u 3D model.

ferit1 01

Na temelju ovog modela, cijeli prostor je ručno modeliran koristeći softver Blender. Blender je iznimno moćan i otvoren softver za 3D modeliranje. Ovaj dio je bio najdugotrajniji i trajao je bar tri tjedna neprestanog svakodnevnog rada. Posvećena je velika pozornost na detalje kako bi se što vjernije rekreirao prostor: od svake najmanje brave na vratima, do kemijskih olovki i svega ostalog. Teksture su izrađene tako da su izrezane iz prethodno uzetih fotografija i zalijepljene na 3D objekte u prostoru.

Zadnji korak je bio učitavanje ovog modela u Unity. Unity je engine za računalne igre i ima dobru podršku za moderne sustave virtualne stvarnosti. Model je učitan i zatim su materijali ručno podešeni: realistične refleksije metala, stakla, poda. Ovdje je bilo potrebno i programiranje kako bi se dodao sat koji pokazuje stvarno vrijeme, televizor koji prikazuje stvarni promotivni video fakulteta i na posljetku mogućnost pregledavanja obavijesti fakulteta u virtualnom prostoru.

FERIT Simulator je bio predstavljen javnosti na smotri fakulteta prošle godine, gdje ga je velik broj ljudi isprobalo. FERIT je jedan od prvih fakulteta u svijetu, ako ne i prvi, koji ima modeliran vlastiti prostor u virtualnoj stvarnosti i aplikacija FERIT Simulator jer dostupna za besplatno preuzimanje na Steam platformi: http://store.steampowered.com/app/592450

ferit1 02

     

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!