Dan ružičastih majica obilježen i u Osijeku

Dan ružičastih majica obilježen i u Osijeku

pink 01

Savjet mladih Osječko-baranjske županije u suradnji s Centrom za edukaciju i prevenciju nasilja danas je obilježio Dan ružičastih majica.

Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, odlučili smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Mladi su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim programom podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Člankvi Savjeta mladih posjetili su učenike iz Gimnazije Đakovo i Ekonomske i upravne škole Osijek gdje su im kroz kratak dijalog ukazali na problem nasilja nad vršnjacima te im podijelili majice s natpisom "Ova Pink majica govori dosta!" koja je glavni simbol obilježavanja Dana ružičastih majica. Također, majice su podijeljene i srednjoškolcima osječkih srednjih škola te djeci s teškoćama u razvoju okupljene oko Udruge Neven Đakovo.

"Ovom aktivnosti želimo potaknuti mlađe da se aktivno uključe u program prevencije nasilja nad vršnjacima te im ukazati na problem koji se sve više pojavljuje među njima. Želimo ih potaknuti na razmišljanje da ukoliko budu žrtve nasilja ili u neposrednoj blizini u kojoj se odvija nasilje, da na što jednostavniji način spriječe nasilje.", rekla je predsjednica Savjeta mladih, Donna Šimatić.

  
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr


Najave događaja

Petak

Subota

Nedjelja