Vijesti / Osijek

Specijalci proslavili svoj dan

Specijalci proslavili svoj dan

Preustrojem specijalne policije prije točno deset godina formirane su prve jedinice interventne policije pri policijskim upravama diljem Hrvatske, uključujući i Osječko-baranjsku županiju.

Prikazom svojih vještina u nekoliko atraktivnih pokaznih vježbi pripadnici osječke interventne policije obilježili su danas svoju desetu godišnjicu osnutka.

Nakon policijske potjere, dvojica osumnjičenika za teška kaznena djela zaustavljena su na kontrolnoj točki te otvaraju vatru na policijske službenike.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako je počela jedna od vježbi kojima su pripadnici interventne policije pokazali svoju učinkovitost. Uz to, pokazali su i znanje borilačkih vještina, korištenje policijske palice, ulazak u objekt, kao i spuštanje alpinističkom užadi.

A povijest interventne policije započinje još u Domovinskom ratu osnutkom Specijalne policije, čiji su pripadnici do 2001.-e godine obavljali dužnosti koje danas obavlja interventna. Te godine specijalna je policija preustrojena, a dio njezinih pripadnika, kao i pripadnika ostalih službi, preustrojen je u interventnu policiju. Prvenstvena zadaće joj je sigurnost građana i imovine, od osiguranja događaja kao što su utakmice, prosvjedi i okupljanja, do visoko rizičnih uhićenja.

U Republici Hrvatskoj interventnih policajaca ima oko 1.600, a pri Policijskoj upravi osječko-baranjskoj djeluju u tri voda. Kako nerijetko sudjeluju u vrlo zahtjevnim zadaćama svoje vještine uvježbavaju neprestano.

Obilježavanju desete godišnjice ustroja interventne policije nazočili su i načelnici i gradonačelnici gradova i općina osječko-baranjske županije, a župan Vladimir Šišljagić tom je prigodom pohvalio napore jedinice u očuvanju sigurnosti stanovnika Županije. Zapovjedniku jedinice uručena je i zahvalnica Policijske uprave osječko-baranjske.

Tekst: STV
Foto: Mup.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!