Vijesti / Osijek

Osijek i Lovas poželjniji za rađanje od Splita i Rijeke

Osijek i Lovas poželjniji za rađanje od Splita i Rijeke

Osim u glavnom gradu, gdje roditelji od gradskih vlasti za prvorođenca danas dobivaju 1.800 kuna, za drugo dijete 3.600 kuna, a za treće i svako iduće dijete 54.000 kuna, u novčanom nagrađivanju svakog novorođenog djeteta izdašne su i male općine koje žele popraviti svoj natalitet.

Prva među najboljima u tom je pogledu Općina Blato na Korčuli, koja prvom djetetu dodjeljuje 5.000 kuna, drugom dvostruko više, trećem 60.000 kuna, a četvrtom i svakom sljedećem 72.000 kuna, ili gotovo 10.000 eura kroz prvih pet godina života. Zahvaljujući tome, broj rođene djece u tom otočnom mjestu u zadnje se dvije godine povećao za 25 posto.

Novčane naknade za rađanje u Hrvatskoj, osim one državne od 2.830 kuna po djetetu, ovise o lokalnim vlastima i variraju od simboličnih 500-tinjak kuna do nekoliko desetaka tisuća kuna. U Rijeci naknada iz nosi 1.000 kuna po djetetu, u Splitu 2.000 kuna, a u Osijeku 4.000 kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svijetli primjer vođenja pronatalitetne politike izdašnim novčanim iznosima jest i slavonska općina Lovas, koja za prvo dijete u obitelji daje 7.000 kuna, za drugo dijete 8.000 kuna, za treće 9.000 kuna, a za četvrto i svako sljedeće dijete 12.000 kuna. Roditeljima se novac ne isplaćuje odmah, nego kroz određeni broj godina, kako bi ih se stimuliralo da ostanu u svom mjestu. Isto tako, pravo na naknadu općine i gradovi daju samo onima koji tu imaju prebivalište, i to u pravilu više godina kako bi se izbjegli slučajevi da se u mjestima atraktivnim za rađanje prijave samo dok im dijete ne dođe na svijet, a oni pokupe novčanu naknadu.

Na području općine Vir, roditeljima prvog i drugog novorođenog djeteta pripada iznos od 7.500 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete, novčana pomoć iznosit će 10.000 kuna. Primošten svako dijete nagrađuje s 5.000 kuna, a Grad Jastrebarsko od ove je godine povećao naknade, pa prvoj i drugoj bebi u obitelji daje 3.000 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete 10.000 kuna.

Recesija je mnoge općine i gradove natjerala na štednju. Osim Zagreba, koji je ovog proljeća naknade za novorođenčad reducirao i do 10-ak tisuća kuna po djetetu, štednji na bebama pribjegao je i Karlovac, koji više neće nagrađivati mnogočlane obitelji.

S naknadom za novorođenčad od 4.000 kuna, Osijek je danas dvostruko poželjniji za rađanje od Splita, koji svaku novu bebu nagrađuje iznosom od 2.000 kuna.

Grad Rijeka unatoč konstantnom negativnom prirastu ima jednu od najnižih roditeljskih naknada za novorođenčad u Primorsko-goranskoj županiji. Pr

ema riječima pročelnice Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ankice Perhat, pri isplati naknade ne pravi se razlika: svi dobivaju 1.000 kuna.

Tekst: Ljerka Bratonja Martinović (Glas Slavonije)

  


Izdvojeno

Reci što misliš!