Vijesti / Osijek

Radom zatvorenika osječki zatvor lani zaradio 345 tisuća kuna

Radom zatvorenika osječki zatvor lani zaradio 345 tisuća kuna

Zahvaljujući radu svojih zatvorenika, osječko je zatvor prošle godine uprihodio gotovo 345 tisuća kuna, što je deseterostruko više nego 2012., kada su zatvorenici zaradili samo oko 32 tisuće kuna.

- Dio novca koji zatvorenici zarade ide njima, ostalo se ulaže u poboljšanje uvjeta života u zatvoru, čime se smanjuju ukupni troškovi iz državnog proračuna, a podiže kvaliteta života. Tako su u samo godinu dana, u 2015. u odnosu na 2014. troškovi za vodu smanjeni za oko 100 tisuća kuna. U istom razdoblju smanjili smo troškove za struju za oko 23 tisuće kuna, dok su troškovi za odvoz otpada u 2015. godini smanjeni trostruko u odnosu na 2012. – kazao je za Glas Slavonije Franjo Lulić, upravitelj osječkog Zatvora.

Ušteda se postigla uz minimalna ulaganja u novi bojler, novi sustav hlađenja zamrzivača te recikliranjem papira i metala. Zatvorenici koji rade na reciklaži sami sebe financiraju, dok ostali koji žele raditi odlaze raditi izvan zidina zatvora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zatvorenici dio novca koji zarade šalju kući, a neki su zatražili da se dozvoli njihovim obiteljima da podignu dio novca s računa prije početka školske godine, te su tako djeci kupili knjige.

Poštujući kućni red i postavljene norme u zatvoru, zatvorenici stječu određene pogodnosti kao što su boravak s partnerom u posebnoj prostoriji te više minuta za telefoniranje.

Uprava za zatvorski sustav uvelike je pomogla preraspodjelom da Zatvor Osijek više nema dvostruko više zatvorenika nego što ih može primiti.

- Trenutno se u zatvoru nalazi 121 zatvorenik, što je popunjenost od 120 posto. Ipak na isti dan prošle godine u zatvoru je bilo čak 149 zatvorenika. Prenapučenost je smanjena i zakonskim propisima gdje se prema Kaznenom zakonu kazne zatvora mogu zamijeniti radom za opće dobro, a i središnji Ured za zatvorski sustav svojom je distribucijom zatvorenika smanjio pritisak na osječki zatvor. Time su automatski uvjeti u zatvoru znatno bolji – kazao je upravitelj osječkog Zatvora.

Izvor: Glas Slavonije

 


Izdvojeno

Reci što misliš!