Vijesti / Osijek

Ispovijed prijatelja Osječanina pritvorenog za nerede u Francuskoj

Ispovijed prijatelja Osječanina pritvorenog za nerede u Francuskoj

Iako se činilo da se stišala medijska stihija i linč javnosti nakon bakljade i huliganskih ispada na utakmici protiv Češke na Euru 2016. u Francuskoj, prekjučer je navedeni slučaj dobio novu epizodu zbog uhićenja osumnjičenih osoba za sudjelovanje u neredima.


Među uhićenima se našao i Osječanin A.H. (27), i dok njegovo ime uz ostale osumnjičene izaziva likovanje većine javnosti koja je ispad u Franuskoj shvatila kao teroristički čin i udar na samu Hrvatsku, oni bliski njemu ukazuju na drugu stranu priče koja se uveliko razlikuje od onoga što je prezentirano zadnjih dana.


Razgovarali smo s jednim od vođa osječke Kohorte, Denisom Kovačevićem, koji osobno poznaje A.H. i koji je detaljno upućen u ono što se dogodilo.

Denis, što nam možete reći o A.H.?

- Znam ga iz kvarta godinama, kao vrlo vrijednog dečka. Rijetko je izlazio jer je uvijek trčao za poslom, a u slobodno vrijeme se bavio aktivno sportom. Uvijek je bio spreman pomoći u bilo kakvoj situaciji.

Je li išao na utakmice?

- Bio je simpatizer NK Osijeka, a utakmice je rijetko posjećivao. Kada je u pitanju hrvatska reprezentacija, povremeno je znao otići na utakmice kada bi uhvatio slobodnog vremena. Ni po čemu se nije isticao u navijačkom smislu niti je išao u nekakve ekstreme.  Zapravo se ne mogu sjetiti da je ikada bio u bilo kakvoj incidentnoj situaciji.

A kako je onda došlo do situacije u kojoj se našao u Francuskoj?

- Štedio je novac osam mjeseci kako bi mogao mogao otići u Francusku. Bio je ondje sa skupinom navijača iz Osijeka. Oni su se nalazili otprilike na sredini tribine, dok je bakljada počela u njezinom lijevom kutu. Nakon što su pobacane baklje, nastalo je komešanje koje naši dečki nisu mogli dobro vidjeti od mase. Krenuli su prema mjestu gdje se situacija zahuktala, s mišlju da je na tribinu došla policija koja je počela tuči hrvatske navijače. Kada su se popeli, prvog od njih je masa počela udarati, te je on potom pao na pod. Počeli su ga gaziti, a naši su dečki potrčali prema njemu kako bi ga izvukli od stampeda. Među njima je bio i A.H. Dok su ga izvlačili, razularena je masa počela i njih udarati. U situaciji gdje preko 50 ljudi na tribini stadiona nalijeće na 10-ak osoba, logično je da su i njihove reakcije bile instiktivne te su razmišljali jedno da sačuvaju živu glavu.
Ovo nije nekakva idealna i utopijska priča, sve navedeno se može u svakom trenutku provjeriti na internetu gdje su objavljene brojne fotografije i snimke incidenta. Među njima se vidi i A.H. koji je bio prokazan samo zato jer je imao crnu majicu. Na većini fotografija stoji mirno, dok se na dvije ili tri vidi kako se brani od nasrtaja običnih navijača.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


S obzirom na navedeno, pod kojim je točno točkama optužen?

- Optužen je za kazneno djelo protiv javnog reda – izazivanje nereda. To djelo se tumači na način da je on optužen kao osoba koja je sudjelovanjem u mnoštvu koja nasiljem prema drugim osobama ili stvarima ili prijetnjom da će počiniti nasilje ugrožava javni red ili potiče mnoštvo na nasilje.  On ni na koji način nije nikoga poticao na izazivanje nereda, a ironično je da je upravo masa koja je njih napala bila ta koja je izavala nasilje prema drugima. Nitko od njih nije optužen, čak smo mogli čuti da policija prema njima neće postupati, a od svih uhićenih jedini je A.H. zadržan u istražnom zatvoru, dok su primjerice dečki iz Dubrovnika pušteni. Kažu da je zatvoren kako ne bi utjecao na svjedoke i da ne bi ponovio djelo. Kakvo djelo? HNL još nije počeo, a Hrvatska je ispala sa Eura. „Svjedok“ na osnovu kojeg je zatvoren je video snimka poslana od francuske policije. Zar je kamera svjedok na kojeg bi on mogao utjecati?! Ako ćemo objektivno, proveo je tri dana kod kuće i u tom je vremenu mogao kontaktirati ili utjecati na koga god je htio, što je apsurdno.


Želite li još nešto poručiti za kraj?


- Želim reći da ja osobno nisam zlato. Prije nego sam se maknuo iz ekstremne ekipe navijača, iskusio sam bolje nego itko što znači biti huligan i pod represijom. Ali A.H. nije ni blizu profila bilo kakvog huligana ili izgrednika. Mogu samo reći da je nevin čovjek zatvoren. Da vrlo vrijednom radniku posao visi o koncu. Da se jednog mladog i uspješnog čovjeka koji je tek počeo stvarati nešto u životu želi staviti na stup srama i od njega napraviti socijalni slučaj. Javnost se mora zapitati gdje je granica između slobode i demokracije ili totalitarizma, jer kako se čini svi će morati paziti kako dišu, dobro razmisliti gdje će se i kako kretati budući da iz svega što sam vidio u slučaju A.H. mogu zaključiti da svatko može biti lišen slobode u svakom trenutku bio kriv ili ne.

Kako neslužbeno saznajemo policija traga za još dvojicom Osječana koji su sudjelovali u svemu tome.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!